Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Запад више и не крије да санкцијама жели да изнуди смену режима у Русији

„ЗНАТНО ПРЕ УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ У ВАЗДУХУ СЕ ОСЕЋАЛО ДА СЕ ОДНОСИ РУСИЈЕ И ЗАПАДА ПРИБЛИЖАВАЈУ ТРЕНУТКУ ИСТИНЕ“

  • „Чак се јавно говори – указао је шеф руске дипломатије – да санкције морају бити такве да разарају нашу економију и да изазивају народне протесте. Запад напросто демонстрира да не жели промену политике већ – смену режима“
  • Америчке глобалне амбиције – указао је Сергеј Лавров – више нису у складу са реалним могућностима САД. Седам земаља у развоју већ имају већи заједнички бруто производ него седам водећих западних земаља

        ЗАПАДНЕ земље уопште не скривају да је смена режима у Москви прави циљ санкција које су увеле против Русије – оценио је Сергеј Лавров на седници Савета за спољну и одбрамбену политику.

        Зато, додао је Лавров, тврдње да је циљ изолација Русије чак и не заслужују да буду разматране.

         „Наравно, санкције нашој економији наносе одређену штету, али по цену штете коју трпе економије земаља које су Русији увеле санкције. Већина земаља света и не покушава да се са нама игра некакве изолације и ми са њима сарађујемо. Европска унија је наш највећи колективни партнер. Ми немамо намеру да одустајемо од сарадње са ЕУ и тако себи пуцамо у ногу, али свима је већ јасно да је business as usual већ немогућ.“

        Лавров је нагласио да се „знатно пре украјинске кризе у ваздуху осећало да се односи Русије и Запада приближавају свом тренутку истине“. То се, како је рекао, није могло „одлагати до бесконачности“.

        Постајало је јасно – оценио је руски министар – или идемо ка партнерству или ће доћи до сукобљавања.

         „На жалост, наши партнери су у Украјини пошли на све или ништа. Чак су, ударивши и на своје демократске принципе, подржали екстремисте. Хтели су – како говоре хулигани – да нас смотају и натерају да прогутамо понижења“.

Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије

Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије

Лавров је изнео да многи експерти  и аналитичари већ процењују да су реалне могућности Вашингтона већ у раскораку са његовим глобалним амбицијама. За илустрацију је навео:

        „Имамо мноштво потврда дау се амерички амбасадори и емисари разлетели по целом свету, да траже сусрете на врху и на њима говоре: ви сте дужни да казните Русију заједно са нама. Они то раде у свим земљама без изузетка, чак и са својим савезницима. То им не пролази како би волели јер се свет мења. Седам земаља у развоју већ имају већи заједнички бруто производ него седам водећих западних земаља“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *