Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: У Берлину постигнут консензус о достављању хуманитарне помоћи у Украјину

МОСКВА ЗА БЕЗУСЛОВНИ ПРЕКИД ВАТРЕ У УКРАЈИНИ, КИЈЕВ ТРАЖИ „НЕПОРОЗНОСТ ГРАНИЦА”

  • „Пре извесног времена, руска страна је као гест добре воље позвала представнике ОЕБС на оне граничне прелазе које с украјинске стране контролишу устаници. Посматрачи раде. Они шаљу извештаје у Беч, у седиште ОЕБС о ономе што виде. Током њиховог боравка на граници (око три недеље) нису регистровани случајеви њеног илегалног преласка” — указао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

        

МИНИСТРИ спољних послова РФ, Немачке, Француске и Украјине постигли су консензус о достављању хуманитарне помоћи на југоисток Украјине, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

         „У више области, о којима одавно разговарамо, постоји одређени напредак, пре свега када је у питању коначно постигнути консензус о достављању хуманитарне помоћи становништву на југоистоку Украјине.

         Констатовали смо да су скинута с дневног реда питања, која су се умногоме вештачки наметала, а која се тичу руске иницијативе о слању 300 камиона с хуманитарном помоћи. Све је договорено с украјинском страном и Међународним комитетом Црвеног крста. Рачунам на то да ће та помоћ у најскорије време почети да стиже до оних којима је потребна” — рекао је Лавров новинарима.

         Осим тога, Москва је током преговора у Берлину истакла неопходност безусловног прекида ватре у Украјини, док Кијев наставља да поставља услове.

         „Ми смо потврдили наш свој став да прекид ватре, и то смо више пута истицали, треба да буде безусловни. Украјинске колеге, нажалост, настављају да постављају различите услове, и то прилично недефинисане, укључујући, како кажу, обезбеђивање непорозности граница” — казао је Сергеј Лавров конференцији за медије.

         Лавров је истакао да Русија „нема ништа против тога да контрола преласка границе буде максимално ефикасна и додао да „све што од нас зависи, ми чинимо”.

         Такође, шеф руске дипломатије је рекао да представници ОЕБС нису регистровали никакве нелегалне преласке руско-украјинске границе.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

„Пре извесног времена, руска страна је као гест добре воље позвала представнике ОЕБС на оне граничне прелазе које с украјинске стране контролишу устаници. Посматрачи раде. Они шаљу извештаје у Беч, у седиште ОЕБС о ономе што виде. Током њиховог боравка на граници (око три недеље) нису регистровани случајеви њеног илегалног преласка” — казао је он новинарима.

По речима Лаврова, посматрачи су регистровали повећање броја избеглица из Украјине.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *