Вијести, Свијет

Лавров: Срамне претње побуњеника

Sergej Lavrov

Срамно је што неки екстремисти који се боре против снага Башара ел Асада прете представницима опозиције који желе да разговарају са режимом на мировној конференцији „Женева 2“, рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Стручњаци УН завршили инспекцију хемијског оружја.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров осудио је претње појединих сиријских побуњеничких група упућене представницима опозиције који желе да разговарају са сиријским режимом на мировној конференцији „Женева 2“ у новембру.

„Срамно је што неке екстремистичке, терористичке организације које се боре против владиних снага у Сирији упућују претње, и то не први пут“, рекао је Лавров.

„Претње су упућене онима који желе да дођу на конференцију, у организацији Русије и САД“, додао је Лавров.

Деветнаест важних побуњеничких сиријских група запретило је судским тужбама „за издају“ учесницима конференције, наговештавајући да ће они бити погубљени уколико оду на скуп у Женеви.

Сиријска опозиција је оштро подељена око учешћа на више пута одлаганој мировној конференцији која треба да се одржи 9. новембра.

На њој би требало да се састану представници режима у Дамаску и опозиција како би договорили решење сукоба који потресају ту земљу.

Лавров је рекао да је и Русија била мета претњи сиријских побуњеника.

„Они су упозорили да ће наша дипломатска представништва и наше дипломате у иностранству бити легитимне мете“, рекао је.

„Све то је срамно, неприхватљиво, и све је то одговорност оних који финансирају наоружавање тих опозиционих група“, закључио је руски министар.

Стручњаци УН завршили инспекцију хемијског оружја

У међувремену, заједнички тим Организације за забрану хемијског оружја и УН завршио је инспекцију у Сирији, посетивши 21 од 23 пријављена објекта, јавиле су агенције, позивајући се на данашње саопштење Организације.

„На два преостала објекта није извршена инспекција због безбедности. Мисија ће наставити с напорима усмереним на осигурање услова неопходних за безбедан приступ тим објектима“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се, такође, наводи да је Сирија благовремено – три дана до истека рока 27. октобра, Организацији доставила званичну изјаву о свом програму производње хемијског оружја, заједно са планом за његово уништавање.

Извршни савет те организације кориситиће изјаву власти како би до 15. новембра  одлучио о распореду уништавања сиријског хемијског арсенала.

Итар-Тасс наводи да је прва фаза предвиђала инспекцију објеката у Сирији и демонтажу опреме у погонима за производњу отровних средстава, а после тога планира се директно уништавање пуњења хемијског оружја.

Очекује се да та фаза буде завршена до средине идуће године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *