Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Русија је категорички против увлачења Украјине у НАТО

ТЕЛЕВИЗИЈИ BLOOMBERG РЕКАО ДА РУСИЈА ОЗБИЉНО СУМЊА ДА НА ЈУГОИСТОКУ УКРАЈИНЕ РАТУЈУ И НАЈАМНИЦИ ИЗ САД

  • То би имало веома негативне последице по цео систем европске безбедности. То није питање које се тиче само NATO и Украјине. То је питање које се тиче и Русије – упозорио је Сергеј Лавров
  • Шеф руске дипломатије поводом могућих нових западних санкција рекао: „Не мислим да Запад – због своје одговорности пред светском економијом – озбиљно размишља о новим санкцијама против Русије. У  сваком случају, никакве такве мере неће изменити позицију Русије поводом Украјине“
  • Упитан – да ли Русија може гарантовати да неће себи припојити исток Украјине – Лавров је рекао: „Не треба почињати од хипотетичког питања ко кога може припојити, већ од тога како ће се људи осећати у тој земљи (Украјини). Јер, може ли неко гарантовати права Руса, Румуна, Пољака и других који живе у Украјини“?!

ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров поново је данас упозорио и Кијев и његове западне спонзоре: да је Москва категорички против свих покушаја да се Украјина увуче у NATO.

Лавров је ово изговорио у интервјуу телевизији Bloomberg, нагласивши: „То ће имати веома негативне последице по цео систем европске безбедности. То није питање које се тиче само NATO и Украјине. То је питање које се тиче и Русије!“

Руски министар је истовремено затражио да се поведе истрага: како су украјинске војно-полицијске снаге против југоистока земље користити хеликоптере са „симболиком Уједињених нација“.

„Украјина никад није била ближе грађанском рату. Председнички избори, које је Кијев заказао за 25. мај, не могу бити легитимни док у земљи траје насиље. Исто тако: не може бити седања за преговарачки сто док се пуца из минобацача“ – нагласио је Лавров.

Поновио је познати став Москве да у „национални дијалог“ у Украјини морају бити укључени на равноправној основи сви њени региони – не само југ и исток, него и запад земље.

Поновио је такође: да Русија нема намеру да шаље војску у Украјину.

Одмах у наставку је рекао: „Русија озбиљно сумња да на југоистоку Украјине делују и најамници из САД“!

Лавров је поводом могућих нових западних санкција рекао: „Не мислим да Запад – због своје одговорности пред светском економијом – озбиљно размишља о новим санкцијама против Русије. У  сваком случају, никакве такве мере неће изменити позицију Русије поводом Украјине“.

Указао је да су санкције засноване на жељи Запада да се „освети Русији“, а то је – како је рекао – „увек веома лоше и веома непрофесионално“.

 Сергеј Лавров

Сергеј Лавров

У истом контексту је предочио: да ће Русија наћи замену за платне системе VISA и MasterCard ако не буду желели да раде на њеној територији.

Упитан – да ли Русија може гарантовати да неће себи припојити исток Украјине – Лавров је рекао: „Не треба почињати од хипотетичког питања ко кога може припојити, већ од тога како ће се људи осећати у тој земљи (Украјини). Јер, може ли неко гарантовати права Руса, Румуна, Пољака и других који живе у Украјини“?!

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *