Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Русија ће заштитити своје грађане као што је 2008. учинила у Јужној Осетији

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ОЦЕНИО ДА ЈЕ ОНО ШТО СЕ ДОГАЂА У УКРАЈИНИ „ШОУ“ КОЈИМ РУКОВОДЕ АМЕРИКАНЦИ

  • „Будемо ли атаковани, безусловно ћемо узвратити. Ако наши законити интереси буду атаковани, или интереси грађана Русије, као што се то у августу 2008. догодило у Јужној Осетији, не видим никакву другу могућност – подвукао је министар иностраних послова РФ – осим да узвратимо у пуном складу са међународним правом. Напад на грађане Русије је – напад на Русију“
  • Сваки пут кад ми Џон Кери телефонира и почне да говори „ви морате, ви морате…“ – изнова се уверавам колико су САД далеко од Украјине. Такође: колико их узбуђује што људи, које Сједињене Државе подржавају у Кијеву, не дају народу права – нагласио је Сергеј Лавров и поручио Арсенију Јацењуку да би му било боље да – уместо што иде у Ватикан – оде на југоисток Украјине и поразговара са учесницима протеста

ОРУЖАНЕ снаге Русије морају да буду потпуно спремне да делују у случају да се појави претња интересима њених грађана – рекао је Сергеј Лавров глобалном телеканалу Russia Today који примарно емитује на енглеском језику.

„Будемо ли атаковани, безусловно ћемо узвратити. Ако наши законити интереси буду атаковани, или интереси грађана Русије, као што се то у августу 2008. догодило у Јужној Осетији, не видим никакву другу могућност – подвукао је министар иностраних послова РФ – осим да узвратимо у пуном складу са међународним правом. Напад на грађане Русије је – напад на Русију“.

„Ми никада нисмо порицали да смо примакли граници (са Украјином) додатне снаге. Исто као што су украјинске власти помериле јединице ка границама Русије – у источне и јужне регионе“ – додао је Лавров, указавши да руска армија војне вежбе не изводи од јуче и да их изводи широм земље.

Шеф руске дипломатије је у истом интервјуу оценио да је оно што се последњих месеци догађа у Украјини својеврсни шоу и да њиме диригују – САД.

„Кијев је у време посете Украјини потпредседника САД Џозефа Бајдена саопштио да обнавља антитеросистичку операцију. Симптоматично је што су то кијевске власти урадиле управо у време Бајденове посете. Јер, одлуку о почетку те операције донеле су после посете Кијеву директора ЦИА Џона Бренана. Зато уопште не сумњам да тим шоуом руководе САД“ – подвукао је Лавров.

Руски министар је открио да Москва има много информација које говоре о присутности ЦИА у Украјини, нарочито у Служби безбедности Украјине и Министарству одбране, и о њеној улози у управљању том земљом. Постоји и мноштво недемантованих „прича“ о дирекној умешаности амбасаде САД у оно што се дешавало на кијевском Мајдану и о њеним везама са „наоружаним активистима“.

„Сваки пут кад ми Џон Кери телефонира и почне да говори „ви морате, ви морате…“ – изнова се уверавам колико су САД далеко од Украјине. Такође: колико их узбуђује што људи, које Сједињене Државе подржавају у Кијеву, не дају народу права. Зато, после свега, и не могу да се отмем утиску да САД руководе тим шоу-програмом“ – истакао је Лавров.

Он је поновио: да Кијев није испунио ништа од онога што је било договорено у Женеви. При том је упозорио: да се закон о амнестији који се Кијев спрема да усвоји – уопште не тиче политичких затвореника.

„У Женеви смо се договорили да свако насиље мора да буде прекинуто, а Турчинов је следећи дан издао наредбу армији да пуца у ненаоружане људе који учествују у мирним протестима. У Женеви смо договорили и да буду разоружани екстремисти, а Десни сектор је и даље активан“ – закључио је Лавров.

Сергеј Лавров

Сергеј Лавров

Шеф руске дипломатије је још посаветовао украјинском вд премијера, Арсенију Јацењуку, да би му боље било посети југоисток земље и поразговара са учесницима тамошњих митинга него што се спрема да иде у Ватикан на разгвор са папом Франциском.

Ватикан је објавио да ће Јацењук бити примљен 26. Априла и нагласио да у том сусрету не треба тражити „политички смисао“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *