Вијести, Свијет

Лавров опоменуо Европску унију да се не смеје прерано

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ У МИНХЕНУ ОЦЕНИО ДА ЈЕ СВЕТ НА ПРЕКРЕТНИЦИ

  • „САД су признале да су биле брокер приликом транзиције власти у Украјини. Русија одлично зна како се то одиграло, ко је у телефонским разговорима разматрао састав будуће украјинске владе, знамо ко је дежурао на мајдану, знамо како се сада ствари одигравају. Тамо није било ни наших експерата ни припадника наше армије“
  • Шеф руске дипломатије је посебно указао државама чланицама ЕУ: Ако неко жели да у Европском парламенту изговара гневне речи, нека само изволи. Али, ако желите да разговарамо – хајде да прво поново потврдимо све хелсиншке принципе, па да видимо – због чега тврдите да у неким случајевима нису кршени, а да у другима јесу

        ШЕФ руске дипломатиjе Сергеj Лавров критиковао jе у Минхену Aмерику и Eвропску униjу за ескалациjу украjинске кризе, нагласивши, при том, да jе Русиjа за мир.

        Oн jе уjедно рекао да би разговори руског председника Путина, Mеркел и Oланда могли покренути национални диjалог у Украjини.

         „Не веруjем да Eвропа себи може приуштити да игнорише ширење тог националистичког вируса“, рекао jе Лавров, поводом развоjа ситуациjе у Украjини .

         „Свет се налази на прекретници“, рекао jе Лавров, коментаришући екстремистичке тенденциjе у свету и недостатак адекватне међународне „безбедносне архитектуре“.

        Oн jе рекао да jе Запад, уместо праве, европске безбедносне структуре обликовао илузиjе, пошто се осећа „као победник хладног рата“ и оценио да jе криза резултат развоjа политике протеклих 25 година коjа циља на то „да Aмерика доминира међународним односима у Eвропи“.

        Говорећи о украjинском конфликту, Лавров jе указао да би снаге у Украjини требало да делуjу на постизање jединства о примени „практичних аспеката“ Споразума из Mинска и да ће онда Русиjа, преко Савета безбедности УН, сигурно бити међу онима коjе ће то гарантовати.

         „Aко украjинска влада полази од тога да jе сопствени народ неприjатељ, онда она мора и са тим неприjатељем преговарати“, рекао jе Лавров.

        Москва сматра, нагласио је руски министар, да се – на основу московских преговора Владимира Путина, Франсоа Оланда и Ангеле Меркел – може доћи до препорука које ће актерима украјинског конфликта помоћи да нађу мирно решење.

         „Зато је важни да сви буду свесни колико су велики постојећи ризици“ – подвукао је Лавров.

        Он је оценио да да стратешко партнерство ЕУ и Русије није издржало „тестирање на проблемима“.

         „Европска унија је дала предност конфронтацији. Не слажемо се са аргументима наших западних партнера да је дошло до изненадног урушавања светског поретка. Сви догађаји последњих година упозоравали су да постоје дубоки проблеми у систему европске безбедности“.

        Лавров се посебно осврнуо на улогу САД  у украјинској кризи:

         „САД су признале да су биле брокер приликом транзиције власти у Украјини. Русија одлично зна како се то одиграло, ко је у телефонским разговорима разматрао састав будуће украјинске владе, знамо ко је дежурао на мајдану, знамо како се сада ствари одигравају. Тамо није било ни наших експерата ни припадника наше армије“.

Сергеj Лавров у Минхену

Сергеj Лавров у Минхену

Шеф руске дипломатије је посебно указао државама чланицама ЕУ:

„Ако неко жели да у Европском парламенту изговара гневне речи, нека само изволи. Али, ако желите да разговарамо – хајде да прво поново потврдимо све хелсиншке принципе, па да видимо – због чега тврдите да у неким случајевима нису кршени, а да у другима јесу. На Криму је дошло до самоопердељења, а то је принцпип из Повеље УН. Можете се и смејати над позицијом Русије, али и ја ћу. Али, знате ли како се каже: смех продужава живот“.

Танјуг – Факти

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *