Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Може Женева-2 ако ће учествовати и југ и исток Украјине

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ОЦЕНИО ДА ЗАПАД ОДВРАЋА КИЈЕВ ОД ДИЈАЛОГА С ЈУГОИСТОКОМ ЗЕМЉЕ

  • Женевска изјава почиње речима „не сме бити никаквог насиља“ – рекао је руски министар – како то учинити? Зато кијевски режим треба да повуче војску и укине одлуку о коришћењу војске против народа – упозорио Сергеј Лавров у Бечу
  • Русија се не бави сменом режима, организовањем „обојених револуција“, тим пре са тамнобраон нијансом, рекао је министар иностраних послова РФ
  • И нагласио: Изгледа да је ЕУ у своје време донела одлуку да одвоји Украјину  од Русије, а видимо шта је из тога произашло

МОСКВА сматра да одржавање новог четворног састанка о Украјини без украјинске опозиције нема сврхе, пошто сам састанак неће бити делотворан, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

По његовом мишљењу, спољни играчи, укључујући РФ, САД и ЕУ, треба да доприносе дијалоге свих страна у Украјини.

Лавров је то изјавио на конференцији за медије после састнака министара иностраних послова Савета Европе.

„Уверени смо да излаз из садашње кризе у Украјини постоји. Он се може пронаћи искључиво на основу општенационалног дијалога, у којем ће се равноправно чути глас и југа, и истока, и сваког региона Украјине. Ми смо потврдили нашу спремност да радимо у правцу организовања таквог дијалога. Имамо и добру основу – то су и споразум од 21. фебруара, и женевски договор од 17. априла. Њих треба спроводити, што могу да раде једино сами Украјинци, и данас се треба бавити не покушајима да се легитимизује власт у Кијеву, а учесници протеста на југу и истоку представе као сепаратисти и терористи, већ стављањем свих Украјинаца за преговарачки сто – казао је он. Међутим, западни партнери одвраћају Кијев од таквог дијалога“ – истакао је шеф руске дипломатије.

Зато украјински режим треба да повуче војску са југоистока и укине одлуку о њеном коришћењу против народа, изјавио је Лавров у Бечу.

„Женевска изјава почиње речима „не сме бити никаквог насиља“ – рекао је руски министар – како то учинити? Зато треба уклонити војску, укинути одлуку о коришћењу војске против народа“.

„Што се тиче деескалације ситуације у Украјини, први очигледан корак треба да буде укидање одлуке о коришћењу војске и националне гарде за гушење протеста. Цитирам изјаву руководства NATO, које је у фебруару захтевало да се не допусти мешање у политички процес и да армија задржи неутралност. То је било када је председник био Виктор Јанукович – напоменуо је Лавров. – Сада чујемо, између осталог, од представника руководства ЕУ, изјаве о томе да украјинско руководство има пуно право да користи војску за провођење такозване антитерористичке операције, и да је то све оправдано, зато што држава има монопол на примену силе. То су потпуно супротне изјаве“.

„У ситуацији када је војска добила наређење да ратује с народом, очигледан корак ка почетку деескалације представља укидање таквог наређења“ – казао је он.

Чудно је одржавати председничке изборе у земљи у којој војска дејствује против свог народа, рекао је Лавров, одговарајући на питање да ли Русије признаје легитимност председничких избора у Украјини заказаних за 25. мај.

„Критеријуми везани за било које процесе исказивања воље свима су познати – рекао је руски министар. – Избори, референдуми треба да буду слободни, праведни, треба да се одржавају у атмосфери која искључује насиље и да будупод објективном, непристраном међународном контролом“.

„У зависности од тога како ће ти критеријуми бити испоштовани, ми ћемо одредити наш став“ – додао је он.

Притом је Лавров истакао да је „одржавати изборе када се војска користи против дела становништва прилично необично: ипак то није Авганистан, где траје рат, али се свеједно одржавају избори“.

Русија се не бави сменом режима, организовањем „обојених револуција“, тим пре са тамнобраон нијансом, рекао је Лавров.

Изгледа да је ЕУ у своје време донела одлуку да „одвоји Украјину  од Русије, а видимо шта је из тога произашло, казао је шеф руске дипломатије.

„Реакција ЕУ на легитимну одлуку председника Украјине да одложи потписивање споразума (о придруживању ЕУ) била је на ивици хистерије – рекао је Лавров. – Одмах је обезбеђена подршка народним протестима, на чијем челу су се нашли екстремисти. Проливена је крв невиних грађана“.

„Нисам схватио чиме је изазвана таква несразмерна реакција ЕУ и САД које су је подржале, осим ако не кренемо од претпоставке да је ЕУ решила да једном заувек одвоји Украјину од Русије, да је натера да начини вештачки избор, да одлучи с ким ће – са Западом или с Русијом – нагласио је руски министар. – Видите шта се из тога изродило“.

„Ми нисмо имали намере или замисли да нешто правимо у Украјини, обрнуто, ми смо апеловали на све да престану да се мешају у унутрашње ствари те земље – наставио је Лавров“.

Армија РФ се налази на својој територији и бави се активностима које нико није забранио, рекао је Лавров.

„Ми немамо шта да скривамо – истакао је он. – Наша армија се налази на својој територији и бави се активностима које нико није забранио и које не крше никакве правне и моралне принципе и које су у оквиру међународних споразума“.

Говорећи о апелима Русији са Запада да уклони војску са руско-украјинске границе, руски шеф дипломатије је истакао да „све инспекције које су посећивале зоне извођења војних вежби нису установиле да се ми бавимо опасним војним активностима“.

Лавров је нагласио да је Русији очигледно да су ЕУ и САД несугласице у Украјини активно искористиле за „гурање“ својих једностраних интереса.

Лавров је изразио наду да ће Русија и западни партнери успети да уложе заједничке напоре како би помогли Украјинцима да започну национални дијалог.

„Али, практичне кораке треба да предузму сами Украјинци“ – нагласио је он.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

„Нажалост, наши западни партнери за сада нису сазрели за равноправно учешће у националном дијалогу југоистока Украјине“ – истакао је Сергеј Лавров.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *