Вијести, Свијет

ЛАВРОВ КЕРИЈУ: Утичите на усијане главе у Кијеву да не започну крвави конфликт

НОВИ ТЕЛЕФОНСКИ „УКРАЈИНСКИ РАЗГОВОР” ШЕФОВА ДИПЛОМАТИЈЕ РУСИЈЕ И САД

ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров – који је поново телефонски разговарао са Џоном Керијем – предочио је америчком државном секретару да држање кијевских власти угрожава реализацију Женевске изјаве.

Нагласио је да „кијевске власти” показују или неспремност или неспособност да стану на пут насиљу Десног сектора и других украјинских ултранационалиста, који су већ пролили крв на југоистоку земље. А и не чине ништа, нагласио је Лавров, да престану хапшења активиста протестног покрета на југоистоку Украјине, а да похапшени буду ослобођени.

Руски министар је апеловао на Керија да утиче на Кијев и не дозволи тамошњим усијаним главама да испровоцирају крвави конфликт, односно – да подстакне садашње украјинско руководство да испоштује све обавезе преузете у Женеви и тако помогне почетку деескалације ситуације.

Лавров и Кери

Лавров и Кери

Лавров је државном секретару САД поново указао и на неопходност што бржег отпочињања општеукрајинског дијалога о утставној реформи „са пуним учешћем свих основних политичких снага и свих региона земље”.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *