Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Ако Молдавија не остане неутрална – Придњестровље има право да одлучи о себи

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОЗВАО КИЈЕВ ДА СЕ О КОНТРОЛИ ГРАНИЦЕ СА РФ ДОГОВАРА СА ДОЊЕЦКОМ И ЛУГАНСКОМ

  • Министар иностраних послова РФ оценио да се Молдавија „креће недемократским смером“ и указао: „Недавно је уставни суд Молдавије оценио да су антиуставне све политичке партије које као свој програмски циљ немају интеграцију земље у ЕУ. Ово је решио уставни суд Молдавије који има седам чланова, а шест од њих су – и држављани Румуније!“

        ШЕФ руске дипломатије Сергеј Лавров демантовао је тврдње из Кијева да ће сви гранични прелази између РФ и Украјине у најкорије време прећи под његову контролу. Да ће се на њих врло брзо вратити украјински граничари и цариници.

        Лавров је прво указао да таква обавеза не постоји у договорима из Минска, па Кијеву предочио: да о контроли границе мора преговарати са Доњецком и Луганском Републиком.

        Руски министар је истовремено открио: да руски официри помажу да се између украјинских снага и устаника ДНР и ЛНР успостави „линија разграничења“.

        Упозорио је да је сада најважније „учврстити режим примирја“ и додао да је Москва спремна да онима који буду контролисали поштовање минских споразума стави на располагање беспилотне летелице.

        Лавров је упозорио и Кишињов: да ће Придњестровље имати право да самостално одлучује о својој будућности уколико Молдавија одлучи да се одрекне свог ванблоковског статуса. Подсетио је: „То је договорено још на самом почетку преговора о придњестровском проблему. То је била позиција са којом су се сви сагласили. Русија ће се придржавати те позиције“.

        Шеф руске дипломатије је упозорио да се Молдавија сада „креће недемократским смером“.

         „Недавно је уставни суд Молдавије оценио да су антиуставне све политичке партије које као свој програмски циљ немају интеграцију земље у ЕУ. Ово је решио уставни суд Молдавије који има седам чланова, а шест од њих су – и држављани Румуније! Био сам ипак шокиран када сам за њихову одлуку сазнао“.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Лавров је указао да се и у Букурешту и у Кишињову чују позиви на обједињавање Румуније и Молдавије. Па подсетио да кључни полазни став предвиђа да ће се „посебни статус Придњестровља тражити уз уважавање територијалне целовитости Молдавије која мора остати суверена и војно неутрална држава“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *