Вијести, Свијет, Фото и Видео

Командант aлбанских добровољаца у Сирији обучаван у бази Бондстил

ЕКСКЛУЗИВНО: Командант Албанских добровољаца у Сирији обучаван у бази Бондстил

ПРИШТИНА – Албанаца са Косова и Метохије Лаврин Муџахерија, који командује албанским добровољцима у Сирији, обучавао је НАТО на Косову и Метохији и у Афганистану. Муџахери, који командује јединицом Албанаца у саставу Ал-Каидине групе Ал Нусри у околини Алепа, радио је неколико година за КФОР, да би 2010. био ангажован у бази „Бондстил“ код Урошевца, после чега је ангажован од стране НАТО снага у Афганистану, пише албански лист „Газетаекспрес“.

Командант Албанских добровољаца у Сирији обучаван у бази Бондстил

Командант Албанских добровољаца у Сирији обучаван у бази Бондстил

Према писању тог листа, командант Махаџери је две године радио за НАТО у Афганистану, а по повратку на Косово и Метохију оснивао је Удружења „Исламска омладина Качаника“ где је за себе узео функцију „Емира“ односно лидера војног крила организације. Двојица припадника његовог удружења, Хетем Дема и Кијани Мјаку Емин, погинули су почетком јануара код Алепа у сукобу са другим побуњеничким фракцијама, о чему је правда већ писала.

Командант албанских добровољаца у Сирији

Лаврин Муџахерија: командант албанских добровољаца у Сирији

Лавдрим Мухаџери се придружио рату у Сирији, као припадник Ал-Каиде, 2012. године али се на Космет се врати годину дана касније. Он је боравио у окупираној јужној српској покрајини до половине 2013. године када се поново вратио у Сирију и заузео главну позицију међу албанским добровољцима.

Недавно су Албанци у Сирији издали видео проглас у коме је говорио управо командант Мухаџери, док је осталима било скривено лице. Он командује и Албанцима из Македоније, Албаније и из дијаспоре.

Газетаекспрес поставила је питање „Како је Мухаџери од НАТО сарадника стигао до комаданта јединице Ал Каиде у Сирији? Муџахери“. Муџахеријеви пријатељи рекли су да пре него што је почео да ради за НАТО Мухаџери није био много религиозан нити је подржавао Ал Каиду.

Извор: Правда

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *