Вијести, Свијет

Ко је све прислушкивао Ангелу Меркел?

Angela-Merkel-Fonet-AP

Телефон немачке канцеларке Ангеле Меркел прислушикивали САД, Велика Британија, Кина, Русија и Северна Кореја, пише немачки лист „Фокус“. Немачка појачава своје могућности праћења као одговор на шпијунски програм НСА.

Нису само САД прислушкивале телефонске разговоре Ангеле Меркeл, пише немачки магазин Фокус, наводећи да је комуникацију немачке канцеларке пресретало најмање пет страних обавештајних служби.

Позивајући се на неименованог безбедносног званичника, лист пише да су мобилни телефон Ангеле Меркел прислушикивали САД, Велика Британија, Кина, Русија и Северна Кореја.

Стране обавештајне службе, наводи Фокус, покушале су у више од 100 случајева у 2012. години да регрутују немачке политичаре, службенике, војне службенике, менаџере и научнике да буду доушници.

Немачки обавештајни званичници најавили су прошле седмице да планирају да појачају своје могућности праћења као одговор на шпијунски програм америчке Агенције за националну безбедност.

Немачка влада први пут је пре месец дана добила информације да су америчке обавештајне службе прислушкивале мобилни телефон Ангеле Меркел.

Вашингтон је негирао те наводе, али је немачка канцеларка председнику САД Бараку Обами јасно ставила до знања да се противи таквој пракси.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *