Вијести, Свијет

КЛЕПЕР: Сједињене Државе сматрају Русију реалном сајбер-претњом

„У СЛУЧАЈУ КОНФЛИКТА САД СА РУСИЈОМ, ДЕО КРАЈЊЕ ВАЖНЕ НАШЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ БИО БИ У ОПАСНОСТИ”

         ДИРЕКТОР америчке обавештајне заједнице Џејмс Клепер изјавио је да САД сматрају реалном „сајберпретњу сматрају  из Русије”.

         Објаснио је: „У случају конфликта Сједињених Држава са Русијом, део крајње важне наше инфраструктуре био би у опасности”.

         Клепер је наступио на међународној конференцији о сајбер-претњама ICCS у Њујорку и њеним учесницима предочио: „Претња из Русије била би нарочито озбиљна”.

         Клепер апеловао на амерички приватни сектор да „зачепи рупе” у својим софтверским програмима и да „структурише податке тако да буду заштићени од напада из иностранства”.         

         Клепер је на истој конференцији признао да је Едвард Сноуден нанео штету безбедности САД.

         „Ми више нисмо безбедни колико смо били раније. И због Сноуденвих открића и због смањеног финансирања оружаних снага и обавештајних агенција. Сноуден је нанео штету и нашем систему у Авганистану и довео у опасност грађане САД који су се налазили у тој земљи“ – додао је Клепер.

         Вашингтон је и досад више пута Кину и Русију називао „главним сајбер-претњама”.

         Тако је у октобру објавио да су хакери који су извели напад на компјутерски систем Беле куће „могли радити за владу Русије”.

Џејмс Клепер

Џејмс Клепер

Претходно је компанија специјализована за компјутерску безбедност Fire Eye саопштила да руска хакерска група APT28 непрекидно краде податке који се тичу НАТО и америчких савезника.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *