Вијести, Свијет

Клепер признао да је немоћан да промени Трампово гледање на NATO

ШЕФ АМЕРИЧКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У АСПЕНУ ИЗАЗВАО БЕЗМАЛО КОЛЕКТИВНИ СМЕХ

  • Признао да су шпијунске централе земаља чланица НАТО забринуте због Трампових ставова о алијанси: „Колеге су ми у разговорима признавале да пажљиво прате шта о НАТО говоре наши кандидати за председника САД и да их крајње брину неке од тих изјава. Ја сам им на то говорио да ценим њихову отвореност и узнемиреност. Изражавао сам наду да се њихова страховања неће оправдати“
  • На Трампа је ударио и лидер демократске мањине у Сенату САД Гери Рид који је рекао: „Наше обавештајне службе морају да буду веома опрезне за време традиционалних брифинга са председничким кандидатом Републиканске партије за председника САД јер се њему не смеју откривати тајне информације“

          ДИРЕКТОР америчке обавештајне заједнице Џејмс Клепер изјавио је у Аспену, у Колораду, да шпијунске централе САД и њихових савезника из НАТО узнемирене изјавама председничког кандидата Републиканске партије о западној војној алијанси.

          Клепер је у том граду наступио на међународном форуму о безбедности и искористио прилику да открије да ставове колега из држава-чланица НАТО и да потенцира њихову заједничку забринутост. Додатно је рекао:

          „Колеге су ми у разговорима признавале да пажљиво прате шта о НАТО говоре наши кандидати за председника САД и да их крајње брину неке од тих изјава. Ја сам им на то говорио да ценим њихову отвореност и узнемиреност. Изражавао сам наду да се њихова страховања неће оправдати“.

          На ове Клеперове речи је уследио безмало колективни смех учесника форума. Свима их је било јасно да им је Клепер на суптилан начин признао да је немоћан да „уразуми Трампа“ поводом НАТО и да утолико утиче на ток изборне кампање у САД.

          Трамп је у интервјуу телекомпанији НБЦ рекао да се противи да САД штите оне своје савезнике из НАТО који не плаћају обавезе које као његови чланови имају. Притом је нагласио:

          „Многе земље из НАТО на плаћају алијанси оно што су дужне да плаћају. Ми им помажемо бесплатно. Оне су нам већ дужне много новца. Тај новац оне имају, али не плаћају зато што мисле да смо ми (Американци) глупи“.

          У наставку је подвукао: „Постоје земље које нас напросто искоришћавају. Што се мене тиче, сматрам да ће оне почети да плаћају оно што морају као чланице НАТО. Када буду почеле да плаћају – тада ћу поверовати у НАТО“.

          У документу који су републиканци усвојили у Кливленду указује се да САД на одбрану троше четири пута више новца од Европљана

Директор америчке обавештајне заједнице Џејмс Клепер

Директор америчке обавештајне заједнице Џејмс Клепер

На Трампа је ударио и лидер демократске мањине у Сенату САД Гери Рид који је рекао: „Наше обавештајне службе морају да буду веома опрезне за време традиционалних брифинга са председничким кандидатом Републиканске партије за председника САД јер се њему не смеју откривати тајне информације“.

Брифинге које је Рид имао у виду америчка шпијунажа традиционално држи за председничке кандидате две највеће партије у земљи месецима пре избора да би били у курсу догађања у свету и да би се „боље оријентисали у међународним проблемима“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *