Вијести, Свијет

Кинези снизили кредитни рејтинг САД

1051874475525fdfe6d2eaa602988429_640x480-620x330

Пекинг – Кинеска бонитетна агенција Дагонг снизила је суверени кредитни рејтинг САД, упркос превазилажењу буџетске кризе у тој земљи.

Агенција Дагонг је снизила рејтинг САД за задуживање у домаћој и страној валути са „А“ на „А-“, задржавајући негативну прогнозу, наведено је у саопштењу те агенције, а преноси Франс прес.

„Ситуација у којој стопа раста нивоа дуга значајно премашује буџетске приходе и бруто друштвени производ и даље опстаје. Солвентност САД је и даље угрожена, јер се стари дугови и даље отплаћују кроз нова задуживања“, наведено је у саопштењу Дагонга.

„Из тог разлога, влада се и даље приближава ивици банкрота, што је ситуација која не може бити решена у догледној будућности“, оцењује кинеска агенција.

Саопштење Дагонга уследило је након што су амерички Конгрес и председник Барак Обама потписали закон који подиже границу јавног дуга и ставља тачку на двонедељну блокаду савезне владе.

Кинеске власти поздравиле су напредак америчких посланика у постизању компромиса о буџету.

„Одговарајуће решење овог проблема није добро само за САД, већ такође и за стабилност и развој светске привреде“, рекла је Хуа Чуњинг, портпаролка кинеског министарства спољних послова.

Пекинг је последњих дана упутио више упозорења и позива Вашингтону да постигне фискални компромис и указивао на нераздвојивост веза између две земље.

Кина је земља која држи највећи део америчког дуга са 1.277 милијарди долара у државним обвезницама, према последњим подацима америчке владе.

Кина је такође бринула како би немогућност САД да отплаћује дугове утицао на кинески привредни раст који зависи од извоза и страних улагања.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *