Вијести, Свијет

Кинеска проширена ПВО-зона забринула и Јапан и САД и Јужну Кореју

ПЕКИНГ ЊОМЕ „ПОКЛОПИО” И СПОРНА ОСТРВА СЕНАКУ И ДЕО ЈУЖНКОРЕЈСКЕ „ИДЕНТИФИКАЦИОНЕ ЗОНЕ”

Сенеку острва

Сенеку острва

 

  • Амерички државни секретар Џон Кери поручио Пекингу да су САД „дубоко забринуте јер су планови Кине покушај да се измени створени статус кво у региону”

Одлука Кине да прошири домет своје ПВО у Источном кинеском мору изазвала је осуде и незадовољство у Токију и Сеулу, али и у Вашингтону. Упркос томе, Пекинг прети „одбрамбеним акцијама” свима који повреде његове ваздушне границе.

Главни разлог јапанског незадовољства је то што су се под „киобраном” кинеске ПВО  нашла и спорна острва Сенкаку. Сеул „плаче” јер се исто догодило и са подводним гребеном Јодо код острва Чеџудо која дели кинеску и јужнокорејску поморску економску зону.

Шеф јапанске дипломатије Фумио Кисида упозорио је Пекинг: „Кина повлачи једностране потезе који су недопустиви. Јапан ће се накнадно одлучити о подизању нивоа свога противљења”.

Кина  је – да подсетимо – објавила да ће све летелице које буду залазиле у проширену ПВО-зону морати да се унапред индентификују и да саопштавају податке о свом курсу јер ће, у супротном, против њих бити предузимане „одбрамбене мере”.

Сеул тврди да се кинеска ПВО-зона преклапа са његовом – 20 километара у дубину и 115 у дужину.

Многи јужнокорејски политичари већ годинама траже да се на острву Чеџудо изгради велика војна база – да би се сачувао суверенитер над Јодом и заштитиле луке на југу земље у које годишње уплови око 500.000 трговачких бродова.

Огласио се и Вашингтон. Саопштењем да је званичном Пекингу изразио своју „озбиљну забринутост” због „ескалације ситуације која води нарастању напетости у региону и задирања у интересе савезника САД”.

После овога уследила је изјава америчког државног секретара Џона Керија да су САД „дубоко забринуте” јер су планови Кине покушај да се измени створени статус кво у региону”.

(Факти)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *