Вијести, Свијет

Kина и Русиjа потписале споразуме о гасу

112666

ПEKИНГ – Премиjер Русиjе Дмитриj Mедвед очекуjе да ће се данас потписани руско-кинески споразуми о гасу у Пекингу, у наjскориjе време претворити у конкретне документе.

Mедведев jе истакао да су на 18. редовном састанку шефова влада Русиjе и Kине на кинеско-руском економском форуму у Пекингу са кинеским партнерима разматрана питања у области нафте и гаса.

Tоком званичне посете премиjера Русиjе Дмитриjа Mедведа Kини потписан jе пакет од 21 документа.

Поред осталог, Нафтна компаниjа Росњефт и кинеска нафтнохемиjска корпорациjа Синопец потписале су меморандум за извозни уговор на бази авансне уплате.

Руска компаниjа Новатек и Kинеска национална нафтногасна корпорациjа (ЦНПЦ) потписале су основне услове уговора о куповини и продаjи течног природног гаса између предузећа Jамал TПГ и компаниjе Петро Цаjна нешнал интернешнал.

Споразум о увођењу Kинеске националне нафтногасне корпорациjе у оснивачки капитал Jамал TПГ с уделом од 20 одсто потписан jе у jуну у оквиру Петербушког међународног економског форума. Документ обезбеђуjе закључивање дугорочног уговора за испоруку кинескоj страни више од три милиона тона природног течног гаса годишње.

Проjекат Jамал TПГ предвиђа оснивање фабрике за производњу течног природног гаса у Jамалу капацитета више од 15 милиона тона годишње на налазишту Jужно Tамбеjско. Процењено jе да залихе гаса на том налазишту износе 979 милиjарди кубних метара.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *