Вијести, Свијет

Кина: Прва пловидба носача авиона „Лиаонинг“

Први кинески носач авиона Лиаонинг успјешно је завршио премијерну пловидбу Јужним кинеским морем и вратио се у кинеску луку послије вишедневног пута.

Носач авиона јуче је упловио у луку Кингдао, у провинцији Шандонг, на истоку Кине послије 37-дневне пловидбе Јужним кинеским морем гдје је тестиран његов борбени систем уз „постигнуте очекиване циљеве“, преноси агенција АП.

Лиаонинг је напустио луку 26. новембра и упутио се на прву провидбу од када је испоручен Морнарици кинеској Народној Ослободилачкој Војсци (ПЛАН) 2012. године.

Током пловидбе, официри и војници на броду завршили су серију свеобухватних тестова, укључујући пловидбу носача авиона на отвореном мору уз мјерење брзине у дубоким водама.

Носач авиона је пловио, у пратњи два разарача и двије ракетне фрегате, Јужним кинеским морем током које је тестирано више од 100 индикатора борбеног система под симулираним борбеним условима, наводи Глобал тајмс.

Препакован Варјаг, недовршен носач из састава снага бившег Совјетског Савеза, купила је Кина од Украјине и испоручен ПЛАН 25. септембра 2012.

Извор: РТРС

Кина: Прва пловидба носача авиона (Фото: AP)

Кина: Прва пловидба носача авиона (Фото: AP)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *