Вијести, Свијет

Кина и Русија се куповином злата спремају за слабљење долара

ПЕКИНГ НАВОДНО ВЕЋ РАСПОЛАЖЕ СА 30.000 ТОНА ЗЛАТА У ДРЖАВНИМ РЕЗЕРВАМА

  • Кинески економски аналитичари процењују да Пекинг већ располаже довољним резервама злата и за урушавање америчке валуте

       

КИНА може урушити амерички долар помоћу својих резерви злата – објавио је Want China Time, позвавши се на Duowei News.

        Утицајни кинески економски аналитичар Жин Зихоу у том издању је прецизирао: „Кина је у стању да обори нестабилну америчку валуту помоћу 30.000 тона злата у својим резервама“.

        Жин је истовремено признао: „Ако Пекинг заиста реши да упути изазов САД на глобалном трговинском и финансијском тржишту – мораће да убаци у игру истински велике количине злата“.

        Want China Times процењује да један од корака на „путу изазова“ треба да буде укључивање јуана у корпу резервних валута ММФ у којој се већ налазе долар, евро, фунта и јен.

        Сам Duowei News наглашава да се Кина „несумњиво припрема за пад курса долара“ и да зато повећава резерве злата. Исто чини и Русија која је након 2005. удвостручила своје резерве злата.

        „Уколико Кина заиста располаже са 30.000 тона злата – онда јуан има заиста моћан штит. Међутим, чак и ако Кина још не седи на толиком брду злата, несумњиво је да га она масовно купује и да је њен статус и утицај на светским финансијским тржиштима значајно порастао“ – подвлачи Duowei News.

Кина и Русија се куповином злата спремају за слабљење долара

Кина и Русија се куповином злата спремају за слабљење долара

Кинеска економија ће – по прогнозама у Пекингу – већ наредне године претећи америчку што ће јуан аутоматски претворити у главну светску резервну валуту.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *