Вијести, Свијет

Камерон и Ромпеј траже да ЕУ настави притисак на Русију и Путина

БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕР СЕ СЛОЖИО СА МЕРКЕЛОВОМ „НЕМА ВОЈНОГ РЕШЕЊА УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ

         БРИТАНСКИ премијер Дејвид Камерон и председник Европског савета Херман ван Ромпеј изјаснили су се – нимало неочекивано – за наставак притиска ЕУ на Русију и Владимира Путина због ситуације у Украјини.

         Камерон и Ромпеј су разговарали уочи самита ЕУ заказаног за 30. август. На његовој маргини, обојица ће се срести са шефом кијевског режима Петром Порошенком.

Камерон и Ромпеј

Камерон и Ромпеј

Камерон је о Украјини разговарао и са Ангелом Меркел. Лондон је саопштио да су се „сложили да нема војног решења украјинске кризе”.

Још су руководству Русије сугерисали да почне „добронамерне преговоре чији циљ би било проналажење политичког решења украјинског конфликта”.

Извор: Факти.рс

Јацењук: Украјина чека помоћ од НАТО-а

Украјина очекује конкретну помоћ од западних колега и судбоносне одлуке на самиту НАТО-а у Велсу, који се одржава од 3. до 4. септембра. Ово је изјавио премијер Арсениј Јацењук. „Потребна нам је помоћ“, рекао је он на седници владе.

Раније је директор информационог бироа НАТО-а у Русији Роберт Пшел изјавио да Северноатлантска алијанса планира да пружи политичку подршку Кијеву, али неће предузимати војне акције ради заштите Украјине.

Кијев позвао западне земље да иницирају хитну седницу СБ УН

Премијер Украјине Арсениј Јацењук се обратио западним партнерима Кијева да сазову хитну сеницу Савета безбедности УН у вези са дејствима Руске Федерације на истоку Украјине.

„Сматрам да је неопходно да наши западни партнери сазову хитну седницу Савета безбедности УН. Русија је значајно повећала своје војно присуство у Украјини“, изјавио је данас Јацењук у Кијеву.

Званични представник Стејт департмента Џенифер Псаки је синоћ изјавила да су САД забринуте због информација о контраофанзиви снага самоодбране на југоистоку Украјине.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *