Вијести, Свијет

Јуан је кренуо у офанзиву против долара

Кина и Сингапур су избацили амерички долар из међусобних плаћања и своје валуте котирају директно једну према другој без посредника. Директна трговина паром јуан-сингапурски долар почела је 28. октобра на Кинеском међубанкарском валутном тржишту и на валутној берзи Сингапура.

Пре месец дана јуан је престао да се оријентише на амерички долар и приликом размене за евро. Већ се остварује директна трговина јуана с америчким, аустралијским и новозеландским доларом, јапанским јеном, британском фунтом стерлинга, руском рубљом и малезијским рингитом. Списак од осам валута ће се брзо допуњавати, сматра стручњак Института за Далеки исток РАН Јаков Бергер:

Ова тенденција јача према многим валутама. Развијају се и свопови, уговори које Кина има са скоро 30 земаља. Интернационализација јуана повећава стабилност светског девизног система и слаби доминацију долара који се јако колеба. Заједно с јуаном у светски новчани обрт без долара укључују се валуте оних земаља с којима Кина брзо развија робну и новчану размену.

Стручњак је скренуо пажњу на агресивност с којом Кина јуан претвара у међународну обрачунску јединицу. У ту сврху је Кина основала Азијску банку за инвестиције у инфраструктуру. Споразум о уласку у овај кинески пројекат прошлог петка је у Пекингу био потписан с 21 земљом:

То је очигледан изазов упућен светским финансијским институцијама – Светској банци и ММФ. Природно је да Кина коју представља Банка за улагања у инфраструктуру заједно са својим контрахентима гради нови финансијско-банкарски систем. Улаже у њега своја средства у јуанима и апелује на своје партнере да чине исто то. Ствара се алтернатива систему који почива на америчком долару.

Долар или Јуан? / © Фото: Фотолиа/Роман Сигаев

Долар или Јуан? / © Фото: Фотолиа/Роман Сигаев

САД су се на све начине супротстављале томе да Кина оснује Азијску банку за инвестиције у инфраструктуру. Између осталог, управо због њих међу учесницима у овом пројекту нема земаља ЕУ, Аустралије и Јужне Кореје. По речима Јакова Бергера, САД ће подметати ногу Кини како би задржале доминацију долара у свету и како не би дозволиле да се развија полицентрични валутни систем. Стручњак истиче:

Недавно преминули Нил Макинон, изузетно угледни амерички стручњак за монетарну политику и светску трговину залагао се за то да се од доминације долара пређе на стандард долар-јуан. Он има читав низ истраживања на ову тему, али су његове идеје наилазиле на оштро противљење у самим САД међу значајним политичарима.

Јаков Бергер не види подводно камење у самој кинеској економији за ширење оптицаја јуана у свету. Он сматра да јуан заузима врло јаке позиције. Чак и без обзира на то што темпо раста кинеске економије пада. Релативни пад неће утицати на стабилност кинеске валуте. Неће бити ризика приликом директних операција размене с другим валутама. Још једну гаранцију стабилности курса размене јуана представљају златне и валутне резерве Кине у вредности од 4 трилиона долара.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *