Вијести, Свијет

Јенс Столтенберг: Имамо посла са Русијом која је уверена у своје снаге

        РУСИЈА и Запад нису у новом хладном рату – изјавио је Јенс Столтенберг.

        У интервјуу немачкој медијској компанији Deutsche Welle, свој став је објаснио речима:

        „Заиста нисмо у новом хладном рату. У оно време  су постојали Варшавки уговор и НАТО. То је био глобални конфликт, то је био судар двеју глобалних идеологија. Зато треба уравнотежено приступати анализи ситуације и описивању претњи са стране НАТО. Другим речима: не треба преувеличавати опасности нити драматизовати ситуацију“.

        Генерални секретар алијансе је подвукао да не види „никакву непосредну претњу јер је НАТО најмоћнији одбрамбени савез свих времена“:

        „Данас имамо посла – наставио је Столтенберг – са Русијом која је уверена у своје снаге, а крши међународно право. Суочавамо се и са новим претњама као што су Исламска држава и насиље и конфликти у Ираку, Сирији и на северу Африке“.

Генерални секретар  НАТО Јенс Столтенберг

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг

Посебно је нагласио да „НАТО не дрема“: „Наш одговор на дејства Русије има одбрамбени карактер. Пропорционалан је, али је у складу са међународним споразумима. Јер, Русија данас располаже на најбољи начин опремљеном и увежбаном армијом. Осим тога, она изводи неочекиване војен вежбе и маневре како би замаскирала агресивна дејства против суседа. Принуђени смо да реагујемо на такво држање Русије. Зато је јачање наше одбрамбене моћи без преседана од завршетка Хладног рата. Да, НАТО никада не дрема и не спава“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *