Вијести, Свијет

Јенс Столтенберг: Честе руске изненадне војне вежбе изазивају озбиљну забринутост НАТО

ЈЕНС СТОЛТЕНБЕРГ ТВРДИ ДА ЈЕ РУСИЈА ЗА ДВЕ ПОСЛЕДЊЕ ГОДИНЕ ИЗВЕЛА ДЕСЕТАК ТАКВИХ ВЕЖБИ

         НАТО је озбиљно забринут због изненадних војних вежби руске армије које су учестале у последње време – рекао је лондонском дневном листу Guardian Јенс Столтенберг.

         Генерални секретар алијансе је на исту тему додатно рекао: „Пракса Русије да изводи изненадне војне вежбе заиста изазива озбиљну забринутост. Изненадни, непредвидљиви и неочекивани војни маневри доприносе нестабилности. Русија је за протекле две године извела десетак таквих неочекиваних вежби”.

         Да би био уверљивији, Столтенберг је нагласио да је присаједињење Крима Русији било изведено иза завесе изненадне војне вежбе.

         По Столтенбергу, на Криму никаквог референдума – на који је изашло 80 одсто становништва, а за припајање Русији гласало преко 90 одсто – није било!

         „НАТО није изводио – указао је Столтенберг – ванредне војне вежбе још од окончања хладног рата”.

         Додао је да алијанса – управо због повећаног броја ванредних војних вежби Оружаних снага Русије, као и све већег војног присуства Москве у близини њених граница – „жели више прозирности и више предвидљивости”.

         У овом контексту је истакао: „Важно је да канали за војне контакте остану отворени. Јер, само нас високи ниво прозрачности може заштитити од неспоразума и гарантовати да број инцидената неће расти и да они неће изаћи испод контроле”.

         Столтенберг је све ово, нимало случајно, закључио речима: „Ми чинимо све што можемо да се уверимо да ће бити тако, али је иступање Руса из споразума о обичним оружаним снагама у Европи део нечег ширег”.        

Генерални секретар  НАТО Јенс Столтенберг

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг

Столтенберг је, иначе, подвукао да НАТО нема намеру да се уплиће у конфликт на истоку Украјине:

„Украјина није, рекао је, чланица НАТО. Гаранције безбедности важе само за чланице наше алијансе. Ми Украјини једино пружамо моћну политичку подршку и практично јој помажемо да реформише своју одбрану“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *