Вијести, Свијет

Јединствени експеримент на Бајкалу

bajkal3

Москва – Јединствени експеримент изводе руски научници на Бајкалу. На дну најдубљег језера на свету они су поставили сеизмичку станицу. Добијени подаци допуштају да се прогнозирају јаки земљотреси неколико десетина сати пре почетка катаклизме.

Високопрецизна електроника која се налази унутар станице обрађује сигнале који стижу са предајника. Задатак овог компјутера који ради на дубини од око километар и по је да предвиди земљотрес. Ситуација лови минималне промене електричног поља на великој дубини. По теорији, приликом почетка сеизмичеке активности електрично поље на дубини се мења, говори директор Института за примењену физику Иркутског државног универзитета Николај Будњев:

Постоји једна од компоненти електричног поља – вертикална компонента. Њу је врло тешко измерити, зато нико није могао да врши истраживања овог параметра. А на Бајкалу услови за мерење су идеални. Зато што је то једнородна средина. Како би се измерила компонента треба имати уређај вертикалних размера већих од километар. Само на Бајкалу може да се направи.

Идеју да се одреди земљотрес према подацима о вертикалној компоненти електричног поља Земље формулисали су научници Института за физику Земље РАН. На Бајкалу је постављен огледни уређај, и 2007. године он је три дана пре земљотреса показао нагле промене електричног поља. Посебно јако су се оне осећале 15 сати пре земљотреса. Анализа података је показала да се дешавају објективне промене у вертикалној компоненти електричног поља, говори Николај Будњев:

„Сада знамо да су оне најава земљотреса. Добивши прелиминарне резултате, направили смо сложенију конструкцију са бољим параметрима ако се узима мерење електричног поља. 26. марта поставили смо је ради дуготрајних мерења. У том је смисао експеримента.“

Експеримент се изводи у слаткој води Бајкала. Али његови резулати могу да се користе много шире, подвлачи руководилац пројекта електромагнетског дубинског мониторинга језера Бајкал, сарадник Института за физику Земље РАН Сергеј Каратајев:

„Ову методику када буде одрађена, а ми смо близу тога, можемо да пренесемо на океан ради прогнозе земљотреса и цунамија. Али на копну то принципијално није могуће. Што се тиче Бајкала, он се сваке године шири на неколико центиметара. Они земљотреси које видимо, то и јесте ширење Бајкала. Ми радимо над најактивнијим раседом бајкалске зоне. Уређај најављује земљотрес у пречнику од 50 километара.“

Као што се зна, земљотреси сазревају дуго. Научници су сакупили много података о њиховој припреми. То је добар инструмент за дугорочне прогнозе. Али то није више до указивање на неопходност сеизмичке изградње и слично. Краткорочна прогноза је најтежи задатак. Њега сада решавају руски научници у експерименту на Бајкалу.

Коментариши чланак

Коментара