Вијести, Свијет

„ИЗВЕСТИЈА“: Странци неће моћи да држе више од 20 одсто акција у руским медијима

САДА МОДУ ДА ИМАЈУ ПОЛОВИНУ ВЛАСНИШТВА У ТЕЛЕВИЗИЈАМА И ДА БУДУ СТОПРОЦЕНТНИ ВЛАСНИЦИ НОВИНА

  • Један од иницијатора законског ограничења Вадим ДЕЊГИН: Ко контролише информације – тај контролише свет. Када доспеју на медијско тржиште друге земље, странци фактички добијају приступ умовима људи и формирању јавног мњења
  • Један од водећих руских пословних листова – „Ведомости“ -држе британски Financial Times, амерички Wall Street Journal и европски медија холдинг Sanoma

       
У ДРЖАВНОЈ Думи Русије предложено је да се ограничи удео страних акционара у руским медијима на 20 одсто и да се то ограничење односи и на штампана издања, пише московски лист „Известија“.

        Странци у Русији тренутно могу да буду власници до 50 одсто телевизија и радио-станица, а за штампане медије нема никаквих ограничења.

        На пример, један од водећих руских пословних листова „Ведомости“ држе британски Financial Times, амерички Wall Street Journal и европски медија холдинг Sanoma.

        По мишљењу депутата Вадима Дењгина, Владимира Парахина и Дениса Вороњенкова, измене закона о медијима потребне су ради заштите безбедности земље и не представљају покушај вршења политичког притиска на медије.

         „Овде нема притиска на бизнис, није на нама да одлучујемо какве ће структуре тамо да учествују. Ми се боримо да ограничење за странце буде 20 одсто.

         „Ко контролише информације – тај контролише свет“. Јасно је да када странци доспеју на медијско тржиште друге земље, фактички добијају приступ умовима људи, формирању јавног мњења. Овде треба јасно разграничити зашто човек купује медиј – да би се бавио бизнисом или да би спроводио своју политику и мењао ситуацију у земљи“ – истиче Вадим Дењгин.

         „Ако говоримо о великом проценту, на пример, 25 одсто – то је већ блокирајући пакет акција са којим се може значајно утицати на информативну политику било ког медија“ – објашњава Владимир Парахин.

         „Предлог мојих колега се може назвати актуелним јер одговара изазовима времена, тим пре што слични законски услови постоје у свим водећим земљама света, где се заиста ограничавају могућности власника с аспекта учешћа у акционарском капиталу средстава јавног информисања“ – изјавио је за РИА Новости први заменик председника одбора Државне Думе за информативну политику Леонид Левин.
        Он је нагласио да се на ради о интернет-сајтовима, који нису регистровани као медији.

„ИЗВЕСТИЈА“: Странци неће моћи да држе више од 20 одсто акција у руским медијима

„ИЗВЕСТИЈА“: Странци неће моћи да држе више од 20 одсто акција у руским медијима

„Известија“ наводе да је предложено да се ограничења уведу од 1. јануара 2016. године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *