Вијести, Свијет

Израел тврди да је за 12 дана погодио 1.100 лансирних рампи и открио 13 тунела

ДОСАД ПОГИНУЛО НАЈМАЊЕ 325 ПАЛЕСТИНАЦА И ТРОЈЕ ИЗРАЕЛАЦА
          ИЗРАЕЛСКА војска је данас – други дан заредом – наставила копнену офанзиву на појас Газе ваздушним ударима на лансирне рампе Хамаса и открила преко 10 тунела ископаних испод границе за прекограничне нападе у Израел.

          Генерални секретар УН Бан Ки Мун креће у међувремену за Блиски исток, како би помогао да се оконча овај сукоб између Израела и палестинског исламистичког Хамаса, у коме је од 8. јула погинуло најмање 325 Палестинаца и троје Израелаца.

          Од почетка офанзиве на копну погинуло је чак 75 Палестинаца.

          Израел је покренуо копнену офанзиву у четвртак увече, после десет дана напада из ваздуха. Борбе се сада воде и на копну и број жртава расте, а израелски премијер Бењамин Нетањаху прети значајним проширењем операције.

          Војска је саопштила да су током прва 24 сата на копну војници остали углавном близу граничног подручја и да су открили 13 тунела прокопаних у Израел, од којих су неки дубоки чак 30 метара и могу бити коришћени за извођење напада.

          Армија Израела је такође саопштила да је за 12 дана сукоба погодила око 2.350 мета у Гази, укључујући 1.100 лансирних рампи и озбиљно нарушила арсенал Хамаса који контролише Газу.

          Палестинци су у међувремену испалили преко 1.600 ракета од почетка војне операције Заштитна ивица.

          „Ударили смо снажно на два главна стратешка циља Хамаса, ракете и тунеле,“ рекао је израелски војни портпарол Петер Лернер.

Израел тврди да је за 12 дана погодио 1.100 лансирних рампи и открио 13 тунела

Израел тврди да је за 12 дана погодио 1.100 лансирних рампи и открио 13 тунела

Израелски званичници не предвиђају скори крај офанзиве, већ наводе да би могла трајати до две недеље. Израелска војска верује да има још на десетине тунела које намерава да уништи.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *