Вијести, Свијет

Из Русије сумњивим операцијама отишло 22 милијарде долара

Извоз капитала из Русије у иностранство сумњивим операцијама, у периоду јануар-септембар 2013. године, достигао је 22 милијарде долара, рекла је данас председница Банке Русије Елвира Набиулина.

Прошле године, према њеним речима, обим сличних операција је достигао 39 милијарди долара, пренео је Итар тас.

Набиулина је упозорила да је недопустива ситуација у којој се велики део новчаних средстава преусмерава финансијским трансакцијама које су са тачке гледишта закона спорне.

Елвира Набиулина, гувернерка централне Банке Русије

Елвира Набиулина, гувернерка централне Банке Русије

– У последње време централна банка је одузела лиценце низу банака, између осталог и због сумњивих операција, додала је Набиулина.

Она је истовремено нагласила да је сумња у стабилност банкарског система неоснована и да никакве „црне листе“ банака не постоје. Али банкарски систем је, због своје способности да брзо и у било ком обиму пласира финансијска средства у практично сваку тачку на свету, веома је атрактиван за криминалне структуре.

Према Набиулиној, у последње време „недобронамерни субјекти“ за своје трансакције активно користе могућности у вези с олакшицама за кретање робе и контроле у оквиру Царинске уније (Русије, Белорусије и Казахстана). Подаци централне банке су показали да је у 2012.-2013. из Русије преко Царинске уније повучено 47 милијарди долара.

Како је рекао Андреј Бјелоусов, помоћник председника Русије, укупан одлив капитала из Русије ове године је био 55-60 милијарди долара. У 2011. одлив је достигао 80 милијарди долара, што је, према њему, критични обим.

Министарство за економски развој Русије снизило је прогнозу укупног одлива капитала у 2013. са 70 милијарди долара на 57 милијарди долара.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *