Вијести, Свијет

Из Абу Дабија у Русију пет милијарди долара

355996_abu-dabi-wikimedia.org_f

Москва – Договорена је највећа инвестиција из арапских земаља у руску економију – Абу Даби за инфраструктуру у Русији издваја пет милијарди долара. Претходно су, за руске индустријске пројекте, развојна компанија „Мубадала“ из истог емирата и руски фонд директних инвестиција обезбедили две милијарде долара.

У борби за стране инвеститоре, Русији је посебно стало да придобије оне из нафтом богатог арапског света, преноси РТС.

Од седам емирата, Абу Даби има највеће резерве нафте и гаса. Економија тог емирата по богатству је у светском врху, а процене су да ће се ове године увећати од четири до пет одсто.

Много новца даје се не само за домаће пројекте, него се улаже и широм света. Државним инвестиционим фондом и развојном компанијом „Мубадала“ управља шеик Мухамед бин Зајед ел Нахјан, који се током посете Москви са председником Владимиром Путином договорио о највећој инвестицији једне арапске земље у Русији.

„Наша земља много инвестира широм света и хвала вам што нам дајете могућност да изградимо нови мост у односима с Русијом“, рекао је шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан, престолонаследник Абу Дабија.

„Имамо добре односе и ви сте нам, нема сумње, један од највећих економских партнера на Блиском истоку“, каже Владимнир Путин.

Пет милијарди долара из Абу Дабија биће уложено у саобраћајнице и друге инфраструктурне пројекте, а то је веома важно за раст руске привреде.

„То је највећа инвестиција у неки инфраструктурни конзорцијум у свету и за нас је то заиста значајно“, каже Кирил Дмитријев, директор руског Фонда директних инвестиција.

Стратегија Фонда директних инвестиција, који је Русија основала пре две године, јесте да привуче што више нафтом богатих блискоисточних улагача, међу којима се по економској моћи издваја Абу Даби. Само уз његову помоћ, Дубаи, такође један од Уједињених Арапских Емирата, спасио се од јаког удара светске кризе пре четири године.

Абу Даби му је тада дао десет милијарди долара да ублажи последице пада цене нафте, а посебно пада цена некретнина због којих је државна агенција за некретнине упала у велике дугове.

„На тржишту се бележи раст цена некретнина, први пут од кризе. Сведоци смо новог таласа капитала који стиже изван Уједињених Арапских Емирата“, каже аналитичар Агенције за некретнине из Дубаија Крејг Пламб.

Дубаи је од деведесетих све до кризе био предмет зависти због атрактивних грађевинских пројеката попут насеља на вештачким острвима у облику палме, високих зграда и разних трговачких центара. Абу Даби сада, међутим, преузима примат.

Током следећих пет година за различите пројекте влада тог емирата издваја 90 милијарди долара. То је део владине политике да унесе разноврсност у своју економију и учини је мање зависном од нафте и гаса, чији извори ипак нису вечити.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *