Вијести, Свијет

Историјски разговор Обама – Рохани

Obama

Барак Обама и Хасан Рохани разговарали телефоном у потрази за решењем спорног иранског нуклеарног програма. Два председника наложила својим тимовима да убрзају постизање договора.

У првом разговору америчког и иранског шефа државе после више од 30 година, Барак Обама и Хасан Рохани постигли су договор да тимови две земље што пре дођу до решења за спорни ирански нуклеарни програм.

После разговора са Роханијем, амерички председник је истакао да САД и Иран могу да дођу до свеобухватног решења за спорно питање и да разговор два председника указује на „могућност да се крене с мртве тачке“, пренела је агенција АП.

Обама је објаснио да су два председника наложила својим тимовима да раде брзо на постизању договора.

Према његовим речима, Вашингтон ће у том послу блиско сарађивати са својим савезницима, укључујући Јерусалим, који сматра да је иранско нуклеарно оружје суштинска претња по Израел.

АП додаје да званичници Ирана и Уједињених нација преговарају о наставку разговора о начину да се испитају сумње да ли је Иран тајно радио на стварању нуклеарног оружја, што је званични Техеран све време негирао.

Агенција оцењује да је петнаестоминутни разговор представљао круну „сеизмичких промена“ у односима две земље док је Рохани боравио у Њујорку, где је учествовао на заседању Генералне скупштине УН.

Пре разговора Обаме и Роханија, америчке и европске дипломате су поздравиле „веома значајну промену“ у ставу Ирана и атмосферу првих разговора о нуклеарном програма Техерана од априла.

Запад на челу са САД оптужује Иран да нуклеарни програм развија ради атомског оружја. Техерен негира те оптужбе наводећи да нуклеарни програм развија у мирнодопске сврхе.

Дипломатско отопљавање уследио је убрзо после избора Роханија у јуну. Рохани је у кампањи, као и Обама у својој изборној кампањи 2008, изразио жељу да се смање тензије у односима две земље.

Роханин и Обама су разговарали док је ирански председник био у аутомбилу на путу ка аеродрому за лет за Техеран, док је Обама био за својим радним столом у Овалном кабинету.

Роханијеви сарадници су покренули инцијативу за разговор, а позив је уследио из Беле куће.

Лидери Ирана и САД су последњи пут разговарали 1979. пре Иранске револуције којом је свргнут прозападни шах Реза Пахлави и којом су на власт дошли исламски екстремисти.

Обама је новинарима у Белој кући рекао да „иако ће извесно бити значајних препрека и иако успех никако није зајамчен“, он верује да се може постићи обухватно решење.

Топло-хладан дочек Роханија

Иранског председника Хасан Роханија дочекала је данас, по повратку из Њујорка, група исламиста која је возило у ком се налазио гађала ципелама.

Група од око 60 исламиста, окупљених испред аеродрома у Техерану, узвикивала је: „Смрт Америци. Смрт Израелу“.

Истовремено, Роханија је поздравило и око 300 његових присталица, који су узвикивали: „Хвала, Рохани“.

Полиција је раздвојила две групе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *