Вијести, Свијет

Исланд поништио сопствену кандидатуру за чланство у Европској унији

ВЛАДА ОСТРВСКЕ ДРЖАВЕ УВЕРЕНА ДА ЈЕ ЊЕНИМ ГРАЂАНИМА БОЉЕ ИЗВАН ЕУ

         ИСЛАНД је јуче објавио да одустаје од кандидатуре за чланство у Европској унији (ЕУ) у складу са обећањима које је нова влада евроскептика дала пре две године.

         „Интереси Исланда су боље задовољени изван Европске уније”, навео је министар спољних послова Гунар Браги Свеинсон на свом сајту.

         Са Исланда су навели да желе да задрже „блиске везе и сарадњу са ЕУ” мада је владина коалиција информисала председника Летоније који председава ЕУ и Европску комисију о својој одлуци да „пониште кандидатуру”.

         Исланд је први пут поднео кандидатуру за чланство у ЕУ 2009. години, када је земља била тешко погођена светском економском кризом и када је исландска круна изгубила скоро пола своје вредности, па је чланство у еврозони било атрактивно.

         Али тешко питање квота за риболов било је кључна препрека за придруживање Унији, иако питање никада није било део званичних преговорима о приступању.

         Истраживања јавног мњења такође су почела да говоре да Исланђани показују све већи отпор према чланству у ЕУ.

         Када су партија центра Прогресивна партија и десничарска Независност дошле на власт 2013. године оне су суспендовале преговоре са Бриселом, мада су обећале одржавање референдума, али су данас званично саопштиле одлуку да поништавању кандидатуре за чланство у ЕУ.

Министар спољних послова Гунар Браги Свеинсон

Министар спољних послова Гунар Браги Свеинсон

То острво у северном Атлантику је део Шенгенског простора и Европског економског простора, пренела је агенција АФП.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *