Вијести, Свијет

Исламисти убили више од 40 студената у Нигериjи

109584

ДAMATУРУ, Нигериjа – Припадници екстремистичке групе Боко Харам напали су рано jутрос студентски дом у Нигериjи и убили наjмање 40 студената, саопштили су полициjа и очевици.

Наоружани нападачи упали су у интернат Пољопривредног факултета у Гуџби, отворили ватру и неке студенте убили док су спавали, неке извели из зграде и погубили, а у неке су пуцали док су покушавали да побегну, рекли су Роjтерсу очевици.
„Скупили су студенте у групе испред зграде, а затим су отворили паљбу и побили jедну групу, па прешли на следећу. Било jе ужасно“, изjавио jе Идрис, jедан од преживелих.

Aхмед Гуџунба, возач таксиjа коjи живи у близини интерната, рекао jе да су нападачи стигли око jедан уjутро и да су пуцали на студенте у спаваоницама.

Студенти су, према његовим речима, покушавали да побегну, али су налетали на метке.

Извори из болнице навели су да jе у ту установу допремљено 40 тела и да се очекуjе да ће их бити jош, пренео jе AфП.

Mолима Иди Mато, с Пољопривредног факултета, рекао jе агенциjи Aсошиеjтид прес да jе у нападу убиjено до 50 људи, док jе око 1.000 студената успело да побегне.

Портпарол нигериjске воjске Лазарус Eли рекао jе да су напад извели „терористи групе Боко Харам“.

факултет се налази на jугоистоку Нигериjе, око 40 километара од попришта сличног напада у jулу у граду Даматуру, када jе убиjено 27 студената и професора.

Припадници Боко Харама, преобучени у воjнике, поставили су у уторак блокаду на локалном путу на североистоку Нигериjе и извлачили су путнике из возила и убиjали их. У том нападу jе убиjено више од 140 људи.

Боко Харам jе мрежа радикалних исламиста, коjа jе 2009. године почела оружану побуну против државе. У последње две године jе у нападима тог покрета, повезаног са Aл Kаидом, убиjено скоро 2.000 људи и сада jе jедна од наjвећих претњи безбедности у тоj афричкоj земљи.

Mеђу метама њихових напада су и школе, за коjе Боко Харам сматра да се угледаjу на западни систем образовања и културе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *