Вијести, Свијет

Ирци одбацили предлог укидања горњег дома парламента

110445

ДAБЛИН – Ирски гласачи су данас одбацили план владе да укине горњи дом парламента, што jе изненађење с обзиром да су предизборне анкете указивале на супротно и представља ударац за премиjера Ирске Eнду Kениjа.

Званични резултати jуче одржаног референдума су показали да jе против предложеног уставног амандмана коjи предвиђа укидање горњег дома парламента гласало 51,7 одсто гласача, пренела jе агенциjа AП.

Све анкете коjе су спроведене током jедномесечне кампање уочи референдума су указивале на то да ће предлог владе бити усвоjен већином гласова.

Ирска влада на челу са Eндом Kениjем, коjа се на власти налази последње две и по године, апеловала jе на грађане да подрже предлог укидања 60-чланог сената, наводећи као разлоге то што то тело нема стварну моћ и што његов рад годишње кошта 20 милиона евра.

Са друге стране, противници те мере су истицали да сенат треба реформисати, а не укинути. Oни су такође оптужили премиjера да се криjе иза обећања о уштедама како би оjачао извршну власт и спречио шире политичке реформе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *