Свијет

Индиректна полемика између Асада и Обаме о улози Русије у Сирији

ПРОЦEНА АСОШИЈЕТЕД ПРЕС: АСАД ЋЕ ДУЖЕ БИТИ НА ВЛАСТИ ОД ОБАМЕ

  • АСАД: Када су почели удари руске авијације – терористичке формације су почеле да одступају и да хиљадама одлазе у Турску и друге земље. Неки и у Европу и Јемен. А наша армија је почела офанзиву на свим фронтовима. Све се у Сирији променило набоље
  • ОБАМА: Руски ваздушни удари само су помогли терористима. Русија би могла да буде од користи кад би се усредсредила на Исламску државу, односно – кад би се коначно одлучила шта су њени приоритети у Сирији
  • ПУШКОВ: Чудно је што Обама покушава да дели савете Русији. Његова земља дуже од године није могла – или није хтела – ништа да уради против Исламске државе!

         ПРЕДСЕДНИЦИ Сирије и САД – Башар Асад и Барак Обама – посредно су полемисали о улози Русије у ратном конфликту у тој блискоисточној земљи.

         Асад је оценио да је руска војна авијација за само два месеца  у борби против терориста постигла много више него Американци и њихова коалиција за годину. Притом је подвукао:

         „До појаве руске авијације у нашем небу, Американци су пуну годину водили своју кампању против терориста. А резултат је било то да су терористи само повећали територију под својом контролом и да су привукли још више бојовника из целог света. А када су почели удари руске авијације – терористичке формације су почеле да одступају и да хиљадама одлазе у Турску и друге земље. Неки и у Европу и Јемен. А наша армија је почела офанзиву на свим фронтовима. Све се у Сирији променило набоље“.

         Ово је био одговор на Обамину тврдњу да су руски ваздушни удари само помогли терористима. И не покушавајући да ову апсурдну тврдњу образложи, амерички лидер је додао:

         „Русија би могла да буде од користи кад би се усредсредила на Исламску државу, односно – кад би се коначно одлучила шта су њени приоритети у Сирији“.

Индиректна полемика између Асада и Обаме о улози Русије у Сирији

Индиректна полемика између Асада и Обаме о улози Русије у Сирији

На ово је одреаговао и Алексеј Пушков, председник спољнополитичког комитета Државне Думе, рекавши: „Чудно је што Обама покушава да дели савете Русији. Његова земља дуже од године није могла – или није хтела – ништа да уради против Исламске државе!“

Индикативно је и да је америчка агенција Асошијејтед Прес поручила Обами: да ће Асад бити дуже од њега на власти.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара