Вијести, Свијет

Игра живаца око Сирије подигла цијене нафте

brent-oin-sirva-nafta

ЛОНДОН – Цијене барела сирове нафте порасле су данас на међународним тржиштима након израелског тестирања ракета у Средоземном мору које је додатно повећало нервозу међу улагачима због могућег ширења сукоба на цијелу регију.

На лондонском тржишту цијена барела сирове нафте порасла је 79 центи, на 115,12 долара. На америчком тржишту барелом се трговало по 42 цента нижој цијени у односу на затварање на крају прошле седмице, од 107,23 долара. Јуче се у САД-у није радило због Празника рада.

Руски медији пренијели су саопштење тамошњег министарства одбране у којем се наводи да је регистровано испаљивање два балистичка „објекта“ у Средоземном мору. Израел је потврдио тест.

Тако се жариште позорности улагача поново усмјерило на могућност поремећаја снабдевања у регији, у случају да се оружани сукоби прошире из Сирије на ширу регију.

„Неизвјесност је велика, поново се страхује за снабдевање с Блиског истока, особито ако се грађански рат прелије преко сиријских граница“, тумачи Кристофер Белу из Џефериз Бакеа.

Либијски извоз и даље је 10 посто нижи од пуног капацитета и испод је нивоа од 100.000 барела дневно, израчунали су у Ројтерсу. Разлог су акције оружаних скупина.

„Логично је очекивати да ће се поремећаји наставити“, закључује Бјарне Шиелдроп из норвешког СЕБ-а.

Додатну потпору цијенама нафте пружили су и економски показатељи. Тако је раст кинеског услужног сектора настављен у августу, захваљујући опоравку домаће потражње, показали су данас службени подаци. Тиме је настављен низ охрабрујућих показатеља, укључујући јучерашње извештаје о активностима у кинеској и индустрији еврозоне.

Тржишни учесници чекају сада извештај америчког Института за управљање набавком (ИСМ) који ће данас објавити свој пажљиво праћени индекс о активностима у америчким фабрикама.

Организација земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) данас је на својим интернетским страницама објавила да је цијена барела референтне кошарице њене нафте у понедељак износила 110,35 долара, што значи да је била 80 центи нижа него претходног дана трговања.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *