Вијести, Свијет

И Придњестровље жели „кримским путем“ у Русију

ПАРЛАМЕНТ У ТИРАСПОЉУ ЗАТРАЖИО ОД РУСИЈЕ, УН И ОЕБС ДА ПРИЗНАЈУ НЕЗАВИСНОСТ ПМР

ПОСЛАНИЦИ Врховног совјета Придњестровља изгласали су резолуцију којом су се обратили Русији, Уједињеним Нацијама и ОЕБС са молбом да признају независност Предњестровске, Молдавске Републике.

Претходних дана су многи Придњестровски политичари и утицајни посланици иницирали обраћање председнику Русије Владимиру Путину са молбом да за њихову непризнату државу припреми „кримски сценарио”: прво признање независности, а потом пријем у састав Руске Федерације.

Пре неколико дана – крајем марта – Врховни совјет Придњестровља званично је замолио Државну Думу Русије да донесе закон који би омогућио пријем непризнатих република у састав Руске Федерације. Та иницијатива је била најдиректнији ехо намере Москве да прими Крим и Севастопољ у РФ.

Парламент Придњестовља

Парламент Придњестовља

У обраћању Врховног совјета Придњестровља Думи није било формулације „повратак у Русију”, али се она најдиректније подразумевала. Јер, у том тексту су помињани резултати Придњестровског референдума из 2006. године када се 97,1 одсто изашлих на референдум – при излазности од 78,6 одсто – изјаснило за „курс на независност са каснијим присаједињењем Руској Федерацији”.

Извор: Факти.рс

 

Путину стигла молба Придњестровља о признању независности

© Фото: ru.wikipedia.org/Serhio/cc-by-sa 3.0

© Фото: ru.wikipedia.org/Serhio/cc-by-sa 3.0

Придњестровља о признању независности републике, саопштио је прес-секретар шефа државе Дмитриј Песков.

„За сада се не зна у ком року ће бити размотрена молба“, рекао је он.

Народни посланици Врховног савета Придњестровља су усвојили апел упућен УН, ОЕБС и властима Русије са молбом да се призна независност самопроглашене републике на основу резултата референдума, који је тамо одржан 2006. године. Тада је за независност и припајање Русији гласало 97% становника Придњестровља.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *