Вијести, Свијет

Холандија враћа злато из Њујорка и Отаве, Швајцарска пред „златним референдумом”

ЕКСПЕРТ КООС ЈАНСЕН: „У СВЕТУ СЕ ПОЈАЧАВА БОРБА ЗА ЗЛАТО ЈЕР СЕ БЕЖИ ОД БЕСКРАЈНОГ ШТАМПАЊА НОВЦА”

  • У Француској повратак „државног злата” у земљу тражи све утицајнији лидер Националног фронта Марин Ле Пен. Она је чак упутила отворено писмо гуверенеру Банке Француске, Кристијану Нуајеу, са захтевом да провери у којем је стању 2.345 тона њеног злата

         ЦЕНТРАЛНЕ банке неколико великих земаља почело је истовремено да штампа „као никад досад”. То је одмах забринуло неке друге земље, па су почеле да повлаче своје резерве злата из САД.

         Примера ради, Банка Холандије је већ објавила да из Њујорка у Амстердам повлачи петину свог злата, а има га укупно 612 тона. Уз званично образложење да се тим потезом жели повећати поверење свог становништва, а саме резерве злата „избалансираније користити”.

         У саопштењу холандске банке се још наглашава: „За исту меру су се одлучиле и друге централне банке које желе да већи део резерви злата чувају у сопственој земљи. Тренутно се 31 одсто резерви злата Холандије налази у Амстердаму, исто толико у Њујорку, 20 одсто у Отави и 18 одсто у Лондону”.

         Швајцарска је пред референдумом под паролом „Спасите наше злато”. Ако потребна већина на том гласању каже „да” – Национална банка алпске земље мораће да петину својих актива конвертује у злато и да саме резерве злата врати из Велике Британије и канаде.

         Поводом потеза Швајцарске, познати стручњак Кос Јансен рекао је:

         „У свету се појачава борба за злато јер се бежи од бескрајног штампања новца. У току је премештање огромних сума”.

         У Француској повратак „државног злата” у земљу тражи све утицајнији лидер Националног фронта Марин Ле Пен. Она је чак упутила отворено писмо гувернеру Банке Француске, Кристијану Нуајеу, са захтевом да провери у којем је стању 2.345 тона њеног злата.

Холандија враћа злато из Њујорка и Отаве, Швајцарска пред „златним референдумом”

Холандија враћа злато из Њујорка и Отаве, Швајцарска пред „златним референдумом”

Немачка је била објавила – још почетком 2013. године – да ће из САД и Француске вратити „остатак свог злата”, али је потом од тога одустала.

Немци код куће – у Народној банци у Франкфурту – чувају само трећину свог злата.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *