Вијести, Свијет

Хемиjски напад у Дамаску извели Саудиjци

Sirija-opozicija

MOСKВA – Напад хемиjским оружjем у августу у предграђу Дамаска извео jе тим Саудиjске Aрабиjе задужен за таjне операциjе, тврде руски дипломатски извори.

„На основу података из више извора може да се склопи цела слика. Злочиначку провокациjу у предграђу Источна Гута извео jе тим коjи су Саудиjци послали преко Jордана и коjи jе деловао уз подршку групе Лива ал-Ислам“, рекао jе неименовани извор за руску агенциjу Интерфакс.

Група Лива ал-Ислам jедна jе од исламистичких наоружаних група коjе делуjу близу Дамаска, а на њеном челу налази се син jедног саудиjског исламистичког свештеника.

Oва група jе преузела одговорност за напад на локациjу на коjоj се у jулу 2012. године одржавао таjни састанак сириjске владе у Дамаску, а у коjем jе убиjено неколико истакнутих званичника.

Oви наводи из руских извора поклапаjу се са низом раниjих извештаjа, коjи указуjу да jе Саудиjска Aрабиjа организовала напад нервним гасом сарином, због ког су СAД биле спремне да покрену воjну акциjу против сириjске владе, преноси Раша тудеj.

Заговорници ове верзиjе догађаjа тврде да су обавештаjне службе у Риjаду желеле да таjном операциjом испровоциjару амерички напад на Сириjу, коjи би дао предност наоружаноj сириjскоj опозициjи, коjу Саудиjска Aрабиjа подржава.

Већина западних земаља за напад од 21. августа криве сириjску владу, док Дамаск и Русиjа тврде да иза напада стоjе побуњеничке снаге.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *