Вијести, Свијет

ХЕЈГЕЛОВ ЗАМЕНИК: Русија и Кина настоје да измене светски поредак

БОБ ВОРК УПОЗОРИО ДА НАМЕРЕ МОСКВЕ И ПЕКИНГА „ЗАХТЕВАЈУ НАРОЧИТУ ПАЖЊУ САД“

  • Други човек Пентагона подвукао: „САД морају да буду уверене да Пекинг и Москву њихови планови неће довести до примене силе која би изискивала од нас одговор са употребом војне силе“

 

ЗАМЕНИК америчког министра одбране Боб Ворк јавно је осумњичио Русију и Кину да желе да измене светски поредак „успостављен после Другог светског рата“.

        Заменик Чака Хејгела није, наравно, признао да је његова земља подривала и коначно подрила СССР, па његов нестанак искористила да промену  светског поретка „успостављеног после Другог светског рата“. Зато је своје подозрење изоштрио овако:

         „Апсолутно је јасно да те две земље учвршћују позиције уз своје границе. То је оно над чиме морамо порадити у наредних неколико година и утврдити – које области те две земље сматрају за себе животно важним“.

        У истом контексту је подвукао: „САД морају да буду уверене да Пекинг и Москву њихови планови неће довести до примене силе која би изискивала од нас одговор са употребом војне силе“.

        Ворк је на овај начин – додуше, мало закамуфлирано – дозволио и америчко-руски и америчко-кинески рат. Макар и ограничених размера и вођен конвенционалним наоружањем.

Боб Ворк

Боб Ворк

На крају је упозорио: да намера Русије и Кине да измене светски поредак (читај: да доведу у питање америчку глобалну хегемонију) „захтева нарочиту пажњу САД“.

Закључио је речима: „Због свега, морамо стратешки определити: како ћемо даље радити са двема веома моћним регионалним силама. Већ сада, а не само у будућности“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *