Вијести, Свијет

ГРУШКО: НАТО користи украјинску кризу да би себе реанимирао

АЛИЈАНСА ПОКАЗАЛА САТЕЛИТСКЕ СНИМКЕ КОЈИ НАВОДНО СВЕДОЧЕ ДА РУСИЈА НИЈЕ ОДМАКЛА ВОЈНЕ СНАГЕ ОД УКРАЈИНЕ

  • Стални представник Русије у НАТО Александар Грушко посебно указао да се алијанса раније обавезала да неће нуклеарно оружје држати на територијама нових држава-чланица нити у њима стално држати веће борбене јединице
  • „Сада – нагласио је – желе да се тих обавеза ратосиљају и да своју војну инфраструктуру и потенцијале пребаце у прибалтичке државе, Пољску и Румунију. Ако до тога реално дође – Русија ће предузети потребне мере да осигура своју одбрамбену способност”

СТЕЈТ департмент је објавио нове сателитске снимке који наводно доказују да Русија још није одмакла војне снаге од границе са Украјином.

Америчка дипломатија тврди да су ти снимци направљени 9. маја и да показују да се у околни руског приграничног града Белгорода налази око 20 војних хеликоптера.  А да их на снимцима од 22. марта није било.

На другом снимку – тврде из Вашингтона – види се већа групација руских оклопних возила у Ростовској области – на 75 километара од границе са Украјином. Уз наглашавање:  да су се видели и на снимцима од 23. марта.

НАТО је нешто слично – показујући снимке – тврдио и у априлу, али је Министарство одбране Русије убрзо саопштило: да то нису снимци направљени у пролеће 2014. већ у – августу 2013. године.

На све што последњих дана ради западна војна алијанса одреаговао је стални представник Русије при НАТО Александар Грушко који се после почетка кризе демонстративно вратио у Москву.

Он је прво оценио да енергија коју алијанса троши на реторику да се Европа суочила са новом претњом – само потврђује да НАТО покушава да максимално искористи украјинску кризу да би доказао да је и даље потребан Западу.

„НАТО користи ситуацију у Украјини за сопствено реанимирање и навођење земаља-чланица да повећају војне буџете. Зато је унутар алијанске већ потрошено много речи на доказивање да је важно да се она „пробуди из сна” и да земље-чланице повећају војне издатке. А за обоје је потребан противник”.

Стални представник Русије у НАТО Александар Грушко

Стални представник Русије у НАТО Александар Грушко

Грушко је посебно указао да се алијанса раније обавезала да неће нуклеарно оружје држати на територијама нових држава-чланица нити у њима стално држати веће борбене јединице. Па подвукао:

„Сада желе да се тих обавеза ратосиљају и да своју војну инфраструктуру и потенцијале пребаце у прибалтичке државе, Пољску и Румунију. Ако до тога реално дође – Русија ће предузети потребне мере да осигура своју одбрамбену способност”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *