Вијести, Свијет

Гранатирање Мариупоља – провокација са циљем поткопавања Минског споразума

Гранатирање Мариупоља – још једна у низу провокација украјинских снага безбедности са циљем да се коначно поткопа Мински споразум пред заседање Парламентарне скупштине савета Европе, изјавио је новинарима у недељу председник комитета Државне Думе РФ за послове ЗНД, члан руске делегације у ПССЕ Леонид Слуцки.

Већ постоје извештаји ОЕБС који доказују да су гранате долетеле са стране украјинске армије, нагласио је Слуцки.

© Фото: Ројтерс/Nikolai Ryabchen

© Фото: Ројтерс/Nikolai Ryabchen

У суботу, 25. јануара током гранатирања украјинског града Мариупоља погинуло је 30 цивила, док је 95 рањено.

Извор: Глас Русије

Русија блокирала британски предлог резолуције против „проруских сепаратиста”

ХТЕЛИ ДА ОСУДЕ И ИЗЈАВУ ЗАХАРЧЕНКА О ПОЧЕТКУ ОФАНЗИВЕ НА МАРИУПОЉ

РУСИЈА је блокирала декларацију УН којом се осуђује гранатирање града Мариупоља на југоистоку Украјине, где је у суботу страдало 30, а рањено више од 90 цивила.

У декларацији се позива на неодложни прекид насиља и примену плана о прекиду ватре, постигнутог у септембру и тражи се истрага гранатирања Мариупоља.

„Овај напад је велика и узнемирујућа ескалација насиља у источној Украјини”, наведено је у декларацији у коју је агенција Асошиејтед прес имала увид.

У декларацији се најоштрије осуђује и оцењује као неодговорна изјава лидера самопроглашене Републике Доњецк Александра Захарченка у суботу да ће почети офанзиву на Мариупољ.

Русија је саопштила да договор није постигнут јер је Велика Британија инсистирала на томе да се осуде сепаратисти које подржава Русија. У саопштењу се додаје да западне чланице УН никада нису осудиле акције украјинске владе.

Кијев је у суботу оптужио проруске сепаратисте за бомбардовање Мариупоља, стратешке луке и последњег великог града на истоку Украјине који је под његовом контролом.

Посматрачи ОЕБС-а су саопштили да је бомбардовање Мариупоља извршено са територија које контролишу проруски побуњеници и да су ракете пале на око 400 метара од једног контролног пункта украјинске војске.

(Бета-АП)

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *