Вијести, Свијет

„Геополитика понижавања Русије води у свјетски рат“

Атали, бивши предсједник Европске банке за обнову и развој и својевремено савјетник француског предсједника Франсоа Митерана, предочава да „није мало оних ту и тамо који би благонаклоно гледали на то да једна међународна затегнутост постане тако јака да омогући да се збришу страшни зупчаници финансијске кризе, запосле индустрије наоружања и успут штедише опљачкају порезима или одлагањем плаћања државних дугова – у име наводне нужности одбране отаџбине у опасности“.

 „Посебно Сједињене Америчке Државе, географски удаљене од будућих ратних попришта, а којима скоро да више нису потребни извори енергије на Средњем истоку или Средњој Азији, опасно се играју том стратегијом“, наводи Атали, професор економије, есејиста и романописац.

Та стратегија, нагласио је, Американцима може помоћи да превазиђу своју финансијску кризу, док би за Европљане било самоубилачки да их у томе опонашају, а они глупо дозвољавају да у то буду увучени.

Да се ситуација у то не изроди, нужно је да Запад с Арапима, Турцима и Русима поступи исто као с Њемачком 1945, а то је да их уважава, не прекида никакву везу, одржи их у круговима моћи, понуди им заједничке пројекте, сматра коментатор француског Експреса и белгијског издања тог недјељника.

Указујући на погубне историјске посљедице и ратове који су били изазвани понижавањем поражених или потенцијално моћних нација, Атали подвлачи да сада „посебно с Русима треба прекинути бојкот који само штети Европи и придружити Русе ратним напорима за битку против екстремног ислама, с којим се они сучељавају свакодневно на Кавказу“.

Јер, како ставља до знања, понижавати Русију с намјером да се она изолује од свијета, а под изговором да Русија није пристала на то да се према Украјинцима који говоре руски поступа као с грађанима другог реда, може је гурнути у то да постане непријатељ с којим ће једног дана морати да се боре.

Посебно је глупо што Пољаци, сматра Атали, чине све да изолују Русију, као што је Француска учинила све да око 1920. изолује Њемачку, поражену у Првом свјетском рату.

Атали, за кога угледни амерички часопис Форин полиси каже да је један од сто најумнијих интелектуалаца у свијету, доказ за претијњу да се данашња ситуација у Европи изроди чак и у свјетски сукоб, види у томе „што се у Вашингтону и Москви чују најгора националистичка, тврдњама о заверама набијена и ратнохушкачка становишта“.

„А то најпростијим узајамним захуктавањем глупости и осјећања понижености може довести до најгорег“, поручио је коментатор француско-белгијског недјељника.

Жак Атали

Жак Атали

Атали закључује да би Француска могла и морала да одважно предложи промену те доктрине и да има храбрости да раскине с оним куд су се запутили остали Европљани и стане на чело геополитике уважавања, чак и по цијену да неко вријеме остане сама.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *