Вијести, Свијет

Генерални секретар НАТО није искључио нове санкције против РФ

РАСМУСЕН У КИЈЕВУ: Данас НАТО прекида сарадњу са Русијом, јачаће је са Украјином

ОБЈАВИО ДА АЛИЈАНСА ПРЕНОСИ ТЕЖИШТЕ НА КОЛЕКТИВНУ ОДБРАНУ – ТОБОЖЕ РАДИ ЗАШТИТЕ СВОЈИХ ЧЛАНОВА

        ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Андерс Фог Расмусен објавио је данас у Кијеву, где се срео са Александром Турчиновом, председником Врховне Раде која је под контролом хунте, да та алијанса прекида сарадњу са Русијом.

        Истовремено је објавио: „Тежиште преносимо на колективну одбрану ради заштите чланова НАТО. Донели смо одлуку и да подигнемо ниво подршке Украјини и сарадње са њом“.

        Расмусен је посебно указао да су Украјини потребне „комплексне реформе и у војној сфери“.

        Недавно је генерални секретар алијансе рекао да ћ НАТО наставити да се шири на исток и да јача своје присуство у земљама-чланицама на истоку Европе.

        У априлу је НАТО замрзнуо сарадњу са Русијом.

Актуелни шеф НАТО-а Андерс фог Расмусен

Актуелни шеф НАТО-а Андерс фог Расмусен

Генерални секретар НАТО није искључио нове санкције против РФ

Уколико дође до даљег погоршања ситуације у Украјини, могу се увести нове санкције Русији, изјавио је генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен у Кијеву, где је стигао у званичну посету.

Према његовим речима, у случају да руски миротворци уђу у Украјину, Русија ће се наћи у међународној изолацији. Он је направио лапсус и рекао „да то сада представља хипотетичко питање“.

Расмусен је, такође, позвао Москву да престане са подршком снагама самоодбране Донбаса. Према његовим речима, алијанса је обуставила сарадњу са Русијом у свим областима. Ради се и о Авганистану, операцијама против тероризма, борби са шверцом наркотицима и пиратима. Према речима Расмусена, пауза ће трајати све док Москва не почне да следи принципе уставних докумената који одређују сарадњу између НАТО и РФ.

Извор: Факти.рс,Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *