Вијести, Свијет

Где је пристаниште за лутајући циркус Европе?

Plenary session at the European Parliament

На дневни ред новог заседања Европског парламента у Стразбуру укључено је питање o одређењу сталних места боравка органа ЕУ. Реч је између осталог о сврсисходности спровођења заседања и других парламентарних дешавања не у три земље, као што се ради данас, већ у једној. Јединственог мишљења тим поводом међу парламентарцима, истина, нема.

О томе да народни изабраници Европе у процесу своје делатности редовно путују између Белгије, Француске и Луксембурга, говорило се већ прилично много. Добро је познат и увредљив надимак којим су удостојили новинари главни законодавни орган ЕУ — лутајући циркус. Питање избора јединственог места за заседање није ново. Посебно је оно зашотрено у условима актуалне кризе и неопходности штедње буџетских средстава. Између осталог, управо посланици већином гласова — 537 против 126 — гласали су за усвајање дугорочог буџета јединствене Европе за 2014-2020. годину. При пут трошкови оквирног буџета у поређењу са претходним седмогодишњим периодом смањују се за 3,5%. При томе узимајући у озбир чак то што је ЕУ добила 28. члана — Хрватску.

Сваког месеца, изузев августа, из Брисела у Стразбур креће, по изразу издања, ”поворка” до 5000 људи. То су народни изабраници, њихови помоћници, остали сарадници, чиновници ЕУ, новинари и лобисти. Крећу се углавном ваздухом. А земљом пузе велики камиони набијени нескрајним металним кутијама са стотинама потврда, резолуција и осталих докумената. Према подацима које је представио буџетски комитет парламента, сва ова путовања сваке године коштају европске пореске обвезнике више од 200 милиона евра. То је буџет читавог Савета Европе, који се налази исто тамо, у Стразбуру. Између осталог зграда парламента у Стразбуру користи се само 42 дана у години, али персонал се држи целе године, као што целе године раде и све комуникације. И још нешто. Како се каже у документу буџетског комитета, свих 766 европских посланика, као и 160 чиновника Евопске комисије имају биро у Бриселу и Стразбуру. А 150 посебно важних чиновника ЕУ има и трећи биро у Луксембургу.

У нацрту резолуције изнете на разматрање посланика актуалног заседања, предлаже се да се парламенту да право да сам одређује место заседања, сматрајући ипак сврсисходним да се једно учини сталним. Има се у виду Брисел. Ради тога, истина, треба унети поправке у закон ЕУ. До сада сви покушаји присталица сличне иницијативе завршавани су неуспехом. Тако ће очигледно бити и овог пута, убеђен је шеф катедре за европске интеграције Московског државног института међународних односа Николај Кавешников.

Са рационалне тачке гледишта сви аргументи су за то да Европски парламент коначно пређе у Брисел. Али такве ствари захтевају пристанак свих земаља чланица. А Француска и Луксембруг строго стоје на томе да се део рада Европског парламента одвија код њих. Ту су разлози престижа и чисто економски. Зато ће ова прича трајати још врло дуго.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *