Свијет

Француске трупе у Малију иду ка сјеверу, слиједе сукоби

027508

Француске копнене трупе распоређене у Малију напредују ка сјеверним територијама које су под контролом исламиста и „за пар сати“ ће се директно сукобити са исламистичким милитантним активистима, саопштили су данас француски војни званичници.

„Француске копнене трупе напредују ка сјеверу“, рекао је француски министар одбране Жан-Ив Ле Дријан радију РТЛ, дан пошто је Француска отпочела копнену офанзиву у својој бившој колонији, која означава другу фазу интервенције започете у петак ваздушном кампањом.

Ле Дријан је додао да француска интервенција тече по плану, али да ће борба бити „дуга и тешка“, преноси АФП.“Мало је теже на западу, гдје се суочавамо са најтврдокорнијим, најфанатичнијим и најорганизованијим групама“, рекао је он, напоменувши да се у западној зони налази више од 1.000 исламистичких побуњеника који би могли да добију и појачање.

Француска је од почетка свјесна да ће то бити веома тешка операција, додао је министар одбране.Истовремено, начелник Генералштаба француске војске Едуар Гијо рекао је данас да ће француске снаге бити у директном сукобу са исламистичким побуњеницима у Малију „у року од неколико сати“, како наводи АП.“Сада смо на терену. Бићемо у директном сукобу за пар сати“, рекао је Гијо.

Француска је отпочела војну интервенцију у Малију пошто су исламистички побуњеници повезани са Ал Каидом, који од марта контролишу сјеверни дио бивше француске колоније, почели да напредују ка престоници, од које су сада удаљени око 400 километара.Неки страхују да би успостављање исламистичке контроле над већом територијом Малија могло да претвори овај регион у зону из које би били извођени терористички напади на Запад.

Коментариши чланак

Коментара