Вијести, Свијет

Француска: Напашћемо Асада без УН

francuska-vojska

Француска је саопштила да међународна заједница треба да одговори силом уколико буду потврђене оптужбе да су сиријске снаге извршиле напад хемијским оружјем на цивиле. Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу је такође затражио данас интервенцију међународне заједнице у Сирији, оцењујући да је “одавно пређена црвена линија”.

“Међународна заједница би требало да реагује употребом силе у Сирији, али не долази у обзир слање трупа на терен”, изјавио је француски министар спољних послова Лоран Фабијус француској телевизији БФМ.

Светски медији су јуче цео дан објављивали потресне фотографије мртве деце која су, како сиријска опозиција тврди, страдала услед напада хемијским оружјем на предграђе Дамаска.
Он је додао да такву одлуку треба донети “на други начин”, ако не може да је донесе Савет безбједности УН. Француски званичник није објаснио овај став.

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу је такође затражио данас интервенцију међународне заједнице у Сирији, оцењујући да је “одавно пређена црвена линија”.

“Велики број црвених линија је пређен”, казао је Давутоглу у Берлину после разговора са министром спољних послова Немачке Гидом Вестервелеом.

Сиријске власти и војска одбацили су оптужбе за напад хемијским оружјем, уз оцену да је реч о лажима којима се жели привући пажња инспектора УН за хемијско оружје, који су раније допутовали у Сирију.

Неименовани званичник сиријских служби безбедности рекао је агенцији Франс прес да би било “политичко самоубиство” да се првог радног дана мисије УН у Сирији употреби хемијско оружје.

“Сви аналитичари кажу да нам није у интересу да у садашњим околностима употребимо хемијско оружје, док се комисија налази на лицу места”, додаје он.

Стручњаци УН од недеље се налазе у Сирији. Они сада треба да утврде да ли је коришћено хемијско оружје у ранијим нападима код Алепа, Дамаска и у Хомсу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *