Вијести, Свијет

Европски суд фактички укинуо „социјални туризам“ унутар ЕУ

ПРИНЦИП: ОНИ КОЈИ СЕ СЕЛЕ УНУТАР ЕУ МОРАЈУ ИЗДРЖАВАТИ СЕБЕ И ПОРОДИЦУ И НЕ СМЕЈУ БИТИ „ЕКОНОМСКИ НЕАКТИВНИ“

  • У спору Румунке Елисабете Дано са Лајпцигом, суд одлучио да она и њен син не могу полагати право на боравак у Немачкој јер немају довољно средстава за живот

        ЕВРОПСКИ суд је донео одлуку којом је Немачкој дао право да незапосленим имигрантима из других држава чланица ЕУ не исплаћује социјалну помоћ уколико су „економски неактивни“ или недовољно активно траже посао.

        Ова одлука је преседан значајан за целу ЕУ, а донета је поводом случаја Румунке Елисабет Дано (25) која живи у Лајпцигу. Она добија 371 евра помоћи на сина којег је родила 2010, али су локалне власти одбиле да јој исплаћују помоћ за незапослене зато што није тражила посао, а још нема никакву професију и не зна немачки.

        Европски суд је стао на страну Лајпцига и решио: Дано и њен син не могу полагати право на боравак у Немачкој јер немају довољно средстава за живот.

        Овај суд је истовремено одлучио: имигранти из земаља Европске уније имају право да у другој држави ЕУ бораве три месеца, а држава-домаћин за то време није дужна да им исплаћује социјалну помоћ. А ако имигранти остају у новој земљи дуже од три месеца – односно, до три године – њихово право на боравак зависи од способности да сами обезбеђују материјално себе и своју породицу.

        Овом одлуком је Европски суд фактички укинуо широку распрострањену праксу „социјалног туризма“ унутар ЕУ.

Европски суд фактички укинуо „социјални туризам“ унутар ЕУ

Европски суд фактички укинуо „социјални туризам“ унутар ЕУ

На овом потезу су одавно инсистирале Немачка и Велика Британија, а Европски суд је у својој одлуци написао – да се њоме не крши принцип ЕУ који гарантује слободно кретање унутар Уније.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *