Вијести, Свијет

Европска комисија припрема тужбу против Гаспрома

002803

ЕК је најавила истрагу како би утврдила да ли Гаспром нарушава европска правила конкуренције, нарочито у земљама источне и централне Европе.

Европска комисија планира да спроведе истрагу против руске компаније Гаспром до краја године и да поднесе званичну тужбу против те компаније, због злоупотребе монополског положаја на европском тржишту гаса.

Секретар за медије ЕК, Мариса Гонсалес Иглесиас рекла је да је сувише рано да се говори о року завршетка истраге, преноси Тањуг.

Она је додала да, с обзиром да не постоји никакав законски рок за завршетак антимонополске истраге, не може се рећи када ће она бити завршена.

ЕК је најавила званичну антимонополску истрагу како би утврдила да ли Гаспром нарушава европска правила конкуренције, нарочито у земљама источне и централне Европе.

Ради се о Пољској, Летонији, Литванији, Естонији, Чешкој, Словачкој, Бугарској и Мађарској.

Конкретно, ЕК је саопштила да је руска компанија могла да направи прекршај у три могућа случаја – приликом подјела тржишта гаса, што отежава слободне испоруке у земље чланице ЕУ, приликом проширења испорука гаса и приликом одређивања цијене за клијенте и њено везивање за цијену нафте.

Према европском законодавству, казна за кршење правила конкуренције може да достигне десет одсто годишњег прихода компаније, што је у случају Гаспрома, више од десет милијарди евра.

Највећа казна до сада је била одређена 2009. године америчкој компанији Интел у висини 1,06 милијарди долара.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *