Вијести, Свијет

Европска централна банка -ускоро и Банкарска унија

012826

Око хиљаду банкарских инспектора биће запослено у Франкфурту који ће бити задужени за надзор 6.000 банака еврозоне, што је кључна етапа за нову банкарску унију.

Механизам за јединствену супервизију 6.000 банака еврозоне о коме се преговара већ три године ускоро ће постати реалност, пренио је француски лист Фигаро.

Европски парламент дао је 12. септембра изгласао текст о раду механизма а чији су потписници министри финасија и Европски сјавет шефова држава и влада ЕУ.

Сљедеће недјеље у Службином гласнику ЕУ као и на сајту Европске централне банке биће објављен оглас о кандидатури за предсједника и замјеника предсједника ове нове институције која ће бити под покровитељством.

Председник ЕЦБ први је поздравио одлуку Парламента ријечима: „Овај дан представља значајну етапу за формирање банкарске уније“.

ЕЦБ већ мјесеци ради на регрутовању хиљаду стручњака, од којих 700 контролора, а који ће почети са радом 2014.

„Прегледали смо велики број ЦВ запослених у банкарским надзорним националним органима, и већ смо нашли око стотину добрих кандидата“, објашњавају надлежни из Франкуфурта.

Надзор финасијских установа је пре свега својеврсна индустрија радне снаге. У Паризу, АЦП, под покровитељством централне банке Француске надзире банке и осигуравајућа друштва и запошљава око 1.000 људи.

У САД Финасијска корпорација за осигурање депозита , по чијем моделу је направљен европски надзорни механизам, запослено је више од 4.500 људи.

Јединствени европски механизам, међутим, неће бити таквих размјера, јер ће постојећи контролни органи на националном нивоу наставити и даље да надзиру своје мале банке али које које ће ући у јединствени систем за чији надзор је задужен европски механизам.

Европска централна банка намјерава да изнајми у Франкфурту око 200 пословних простора за канцелераје од 1. новембра, јер свих 1000 банкарских контролора неће моћи да буде смјештено у двије куле које треба да буду отворене наредне године.

Европски савјет одлучиће ко ће бити на челу тог важног надзорног органа, који је један од три стубова Банкарске уније.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *