Свијет

Ево шта Берни Сандерс говори својој Америци, а Вучић и Дачић никада неће Србији

ЊЕГОВA ПОПУЛАРНОСТ МЕЂУ US- ДЕМОКРАТАМА ВЕЋ ЈЕ ИЗНАД РЕЈТИНГА ХИЛАРИ КЛИНТОН

  • „Зар смо задовољни што 99 одсто свих прихода добија један проценат на врху? Зар смо срећни, што једна породица у овој земљи поседује више него 130 милиона (људи)… У последњих 30 година дошло је до велике прерасподеле богатства. Нажалост, она је кренула погрешним смером. Сав новац који је отишао из средње класе ка једном проценту на врху, требало би да почне да се враћа народу коме је много потребнији“
  • „Наша средња класа пропада. Данас је неједнакост у богатству и приходима већа него 1920. године… Све што може урадити велики новац – јесте да инвестира невероватне суме у телевизијске и радио рекламе, како би скренуо пажњу са стварних проблема са којим се Американци суочавају“
  • „Мислим да многи живе у заблуди да Конгрес контролише Вол Стрит. У реалности није тако. Вол Стрит, у ствари, контролише Конгрес САД…“

АМЕРИЧКИ председнички кандидат, сенатор из државе Вермонт Берни Сандерс по први пут је у предизборној кампањи, по истраживању јавног мњења, престигао свог главног конкурента у Демократској партији – бившег државног секретара Хилари Клинтон.

У последњих неколико месеци сенатор је постепено смањивао заостатак за екс-државном секретарком и, ако је у јануару његов рејтинг износио 37%, наспрам 49% Хилари Клинтон, онда овог месеца Сандерса подржава 47% бирача, а Клинтонову – 44%.

Сандерс је најстарији кандидат у председничкој трци у САД – њему су 74 године. За све време политичке каријере, како изјављује сам политичар, он ни најмање није променио своје политичке ставове, тј. остао је социјалиста.

Берни Сандерс је независни посланик, али се у предизборној трци придружио Демократској партији. Сенатор себе назива „демократским социјалистом“. Он се бори за равноправност и економску једнакост, заступа програм помоћи сиромашнима и залаже се за повећање минималне плате.

Слоган кампање Бернија Сандерса је – „Будућност, у коју ти можеш да верујеш“.

Сенатор је одбио да корпорације финансирају његову кампању, рекавши да ће прихватити само донације.

Дан након што је најавио учешће у предизборној трци, добио је пола милиона долара од приватних инвеститора.

Бернија Сандерса такође подржавају чланови покрета Occupy Wall Street, који су 2011. године својим наступима покушали да скрену пажњу на финансијску неједнакост у Сједињеним Америчким Државама. Пре пет година политичар је и сам подржао овај протестни покрет.

Осим тога, Сандерс има позитиван став према поступку који је учинио бивши сарадник CIA и НСА Едвард Сноуден. По мишљењу политичара, он је прекршио закон и треба да сноси казну, али је ипак донео корист америчком друштву – отворио је очи грађанима на кршење њихових права и слобода.

Сандерс: „Ја сам изашао изван двопартијског система“

Једна од најдраматичнијих изјава сенатора током кампање била је проглашавање „политичке револуције“ после победе на предизборима у Њу-Хемпширу почетком фебруара. Он је тада рекао да су сви грађани сагласни да власт у САД припада целом народу, а не „неким богатим спонзорима (предизборне) кампање“.

„Ова политичка револуција обједињује милионе наших људи: раднике, који не постоје у политичком процесу, омладину, која никада није учествовала у њему, црне и беле, латино- и Американце азијског порекла, рођене Американце (Индијанце), стрејт и геј мушкарце и жене, људе који су рођени у Америци и све који су се доселили овде“, – изјавио је политичар.

О својим шансама за победу на изборима: „Изашао сам изван двопартијског система, победио сам демократе и републиканце и њихове богате кандидате, и, мислим, порука која је нашла одјек у Вермонту, може да одјекују у целој земљи. Људи не би требало да ме потцењују“.

О неједнакости у САД: „Зар смо задовољни што 99 одсто свих прихода добија један проценат на врху? Зар смо срећни, што једна породица у овој земљи поседује више него 130 милиона (људи)… У последњих 30 година дошло је до велике прерасподеле богатства. Нажалост, она је кренула погрешним смером. Сав новац који је отишао из средње класе ка једном проценту на врху, требало би да почне да се враћа народу коме је много потребнији“.

Берни Сандерс

Берни Сандерс

О банкама и финансијској кризи: „Ако је финансијска институција сувише велика да би пропала, она је сувише велика да би постојала“.

О средњој класи: „Наша средња класа пропада. Данас је неједнакост у богатству и приходима већа него 1920. године… Све што може урадити велики новац – јесте да инвестира невероватне суме у телевизијске и радио рекламе, како би скренуо пажњу са стварних проблема са којим се Американци суочавају“.

О улози великог новца: „Мислим да многи живе у заблуди да Конгрес контролише Вол Стрит. У реалности није тако. Вол Стрит, у ствари, контролише Конгрес САД…“.

Превео: Срђан Ђорђевић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара