Вијести, Свијет

ЕУ више неће хтети да плаћа цену америчког „обуздавања Русије”

ЗЕМЉЕ ЕУ СТИГЛЕ ДО КРАЈЊИХ ГРАНИЦА СВОЈЕ ПОКОРНОСТИ ПОЛИТИЦИ ОБАМИНЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

         ИЗГЛЕДА да ће геополитичке амбиције САД бити плаћене рецесијом европске економије – оценио је амерички публициста Патрик Смит у тексту написаном за The Fiscal Times.

         При том је упозорио да амерички савезници на Старом континенту  на својој кожи почињу да осећају последице економског притиска Вашингтона на Москву.

         Нагласивши да је утицај санкција на колебање курса руске рубље несумњив, Смит је указао да се то колебање већ пренело и на валуте других земаља.За пример је навео: да се пољски злот спустио на свој 15-годишњи минимум, да је Белорусија морала да удвостручи референтну каматну стопу, да су се у проблемим нашле и валуте Индије, Турске, Јужне Африке…

         Смит је овоме придодао: „ЕУ је релизовала вољу САД и када је доносила одлуку којом је забранила инвестије на Криму.  Међутим, од европских лидера све се чешће може чути да су санкције против Русије наносе штету и самој Европи, али да су, у суштини,  бескорисне јер нису усмерене на деескалацију напетости већ против руске економије”.

         „Европска унија зато већ почиње – подвукао је Смит – да се дели на фракције. Те поделе сведоче да је Европа већ стигла до крајњих граница своје покорности политици Обамине администрације. Ако се партнерство овако буде и даље развијало – трвења међу Вашингтоном и Бриселом само ће даље нарастати”.

ЕУ више неће хтети да плаћа цену америчког „обуздавања Русије”

ЕУ више неће хтети да плаћа цену америчког „обуздавања Русије”

По његовој процени, ЕУ не може лако подносити трошкове и губитке које јој доноси подршка америчкој политици обуздавања Русије зато што више нема ни фискалну ни финансијску стабилност и резерве које је имала пре шест година, до светске економске кризе.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *