Вијести, Свијет

ЕУ договорила нови систем банкарске супервизије

221419_evrpska-central-banka-ap_f

Луксембург – Министри финансија еврозоне направили су данас кључни корак ка банкарској унији, новом регулаторном оквиру који има за циљ да спречи понављање финансијских турбуленција које су изазвале кризу у Европи.

– Готово! Јединствени надзорни механизам (ЈНМ) за европску банкарску унију је једногласно одобрен – објавио је на Твитеру Џонатан Фол, сарадник европског комесара за финансијска тржишта Мишела Барнијеа, преноси Франс прес.

Одлучено је да се формира један од стубова банкарске уније и ојача кредибилитет европског финансијског система“, поручио је, такодје путем Твитера, литвански министар финансија Римантас Шаџијус.

Уз коначно одобрење свих 28 министара финансија ЕУ, ЈНМ би требало да почне са радом у року од годину дана, у складу са прописима ЕУ. Првобитно је било предвиђено да механизам почне са радом почетком идуће године, али то није било могуће због размимоилажења око његове улоге, а поготово око везе са земљама ван еврозоне.

У Британији, која није чланица еврозоне, налази се седиште Европске банкарске агенције, која би требало да изради правила за све банке у ЕУ, док ће ЈНМ функционисати под окриљем Европске централне банке.

Како би осигурала да 17 чланица еврозоне не надгласају 11 земаља које нису чланице монетарне уније, Британија је у децембру прошле године издејствовала да за доношење свих битних одлука мора постојати „двострука већина“ у обе групе земаља.

ЈНМ би требало да буде допуњен јединственим механизмом решавања, чији ће задаци бити гашење пропалих банака и успостављање режима гаранција депозита да се заштите штедише.

Та два механизма обезбедиће свеобухватан регулаторни оквир, намењен томе да спречи да порески обвезници финансирају катастрофално скупо спасавање посрнулих банака, које је довело до вишегодишње буџетске штедње и рецесије у еврозони.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *